"KLASTER NAPAD JE TRAJAO 4 SATA, GLEDAM KAKO SE PREVIJA OD BOLOVA I POVRAĆA!" Naca stalno nailazi na PREPREKE!
Natalija Stevanović, Foto: Facebook

77 NA 2407

"KLASTER NAPAD JE TRAJAO 4 SATA, GLEDAM KAKO SE PREVIJA OD BOLOVA I POVRAĆA!" Naca stalno nailazi na PREPREKE!

Natalija je prvo dete iz druge trudnoće, rođeno carskim rezom u prvom danu 22. gestacijske nedelje

Objavljeno:

Natalija Stevanović (19) je devojčica koja je medicinsko čudo. Rođena je mrtva, ali su lekari uspeli da je spasu. Pre 13 godina doživela je saobraćajnu nezgodu nakon koje prognoze nisu bile dobre, a za svojih 18 godina preživela je pet kliničkih smrti. Njeni najmiliji je zovu Nika, po boginji pobede.

Nakon što je pohađala tri smera u srednjoj školi, Naca je, uprkos svim preprekama uspela da upiše Medicinski fakultet i bude korak bliže svom snu da postane neurohirurg.

Ipak, stalno nailazi na nove prepreke.

- 3.11. njoj je bilo dobro taj dan, bila je super i negde oko 12 sati je krenula da je boli glava, legla je da spava i probudila se posle sat vremena. Tada je krenula da povraća i da vrišti od bolova, gubila je ravnotežu. Odmah smo krenuli prema Urgentnom Centru, u kolima je imala uzastopno pet apsansnih napada i krenula je da klone. Uleteli smo u jednu privatnu bolnicu, predali je doktorima. Stavljena je na kiseonik i monitoring i davali su joj lekove protiv bolova kroz infuziju. Kasnije je urađen EEG i CT, kompletne krvne analize i ostali pregledi. Doktori su nam na kraju rekli da im je jako žao i da ona ima Klaster Sindrom, to je vrsta najgore i najjače glavobolje. " Završna dijagnoza je Syndroma cephalagica Clouster G44.0 , žao mi je" - priča Natalijina majka Mirjana.

1 / 3 Foto: Privatna arhiva

Agonijama nema kraja.

- Opet je pre dva dana imala napad glavobolje, klaster napad, trajao je 4 sata, jako je teško gledati je kako se previja od bolova i povraća, a znate da ne možete da joj pomognete... - kaže Mirjana Stevanović za Espreso.

Natalija je prvo dete iz druge trudnoće, rođeno carskim rezom u prvom danu 22. gestacijske nedelje. Kao posledica dugog boravka u inkubatoru javljaju se divergentni strabizam na oba oka i nistagmus.

U petoj godini doživljava stravičnu saobraćajnu nesreću u kojoj doživljava kliničku smrt i zadobija potres mozga, subarahnoidalno krvarenje, subarahnoidalni hematom, epileptične statuse, prelom lobanje, prelom butne i pubične kosti, unutrašnja krvarenja i pucanje plućne maramice. Bila je 15 dana u komi. Natalija se izborila sa svim dosadašnjim nedaćama.

1 / 2 Foto: Privatna arhiva

Osim svog rođendana, Natalija slavi još jedan, a obeležava ga 24. marta, na dan kad se posle saobraćajne nesreće probudila.

Natalija takođe ima cističnu fibrozu (nasledna bolest koja se karakteriše promenama na plućima i pankreasu gde se stvara sekret koji može dovesti do zapaljenja i insuficijencije oba organa) kao i neopstruktivni hidrocefalus. Leči se i od dijabetesa, celijakije i velikog broja alergija.

- Naca je imala i kovid, teži oblik i bila je u Batajnici, bila je jedno vreme čak na 16l kiseonika, šećer je sve vreme ludovao, svaki dan preko 30, krvna slika katastrofa - ispričala je Natalijina mama ranije za Espreso.

ZA NATALIJINU POBEDU! Pošaljite 77 na 2407.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.