SVAKA SRPSKA KUĆA ĆE MORATI DA IMA OVU STVAR? Stručnjaci savetuju KAKO da se IZBORIMO sa ZAGAĐENJEM VAZDUHA
ilustracija, Foto: Printscreen

ALARMANTNO JE

SVAKA SRPSKA KUĆA ĆE MORATI DA IMA OVU STVAR? Stručnjaci savetuju KAKO da se IZBORIMO sa ZAGAĐENJEM VAZDUHA

Tokom testiranja jednog prečišćivača menjale su se boje koje pokazuju stepen zagađenja - zelena, plava, ljubičasta

Objavljeno:

Sve je više onih koji na telefonima pored prognoze proveravaju i aplikacije koje mere zagađenost vazduha. Hoćemo li zbog zagađenja ponovo nositi maske, na koje smo navikli za vreme korone i da li će prečišćivači vazduha postati neophodni u svakom domaćinstvu?

Vest da je Beograd prošle godine nekoliko puta bio jedan od najzagađenijh gradova na svetu, bila je alarm mnogima da kupe prečišćivače vazduha za stanove i kuće, piše Rts. Prošlog decembra samo u prodavnicama jednog trgovinskog lanca prodato ih je 500. Prodavci kažu da se prodaju i ovih dana.

Zagađenje
foto: Printscreen

Tokom testiranja jednog prečišćivača menjale su se boje koje pokazuju stepen zagađenja - zelena, plava, ljubičasta. Kada je zapaljena cigareta, vrednosti su počele da skaču i senzor je pocrveneo.

- Momentalno, ako je registrovao povećane vrednosti, pali se turbo režim, jači režim rada, jači režim filtracije i kada dostigne neke normalne referentne vrednosti on smanjuje rad i buku - ističe Predrag Brujić, trgovac.

Zagađenje vazduha u zatvorenom prostoru može da bude i do pet puta veće nego napolju. U zatvorenom ima i mnogo bakterija, virusa, grinja, alargena. To su čestice veličine 0,3 mikrona, još sitnije od ozloglašenih 2,5 PM čestica. Ipak, filteri moraju da se menjaju, a prozori često da se otvaraju da ne bi bili kontraproduktivni.

1 / 4 Foto: Emilija Jovanović

- Prečišćivači jesu korisna stvar u zatvorenom prostoru, međutim mi ne možemo hermetički da se zatvorimo. Nije rešenje da imamo zatvoren prostor i da prečišćivač radi sve vreme. Potrebno je otvarati prozore i povremeno luftirati vazduh - navodi Prof. Dubravka Relić sa Hemijskog fakulteta za Rts.

Pulmolog smatra da tehnologija ne može mnogo da pomogne, ako ne promenimo navike.

- Da prestanemo da pušimo, da mladi ljudi koji još nisu počeli da puše da to ne rade, da malo bolje iskoristimo slobodno vreme da izađemo u zelenilo, na čist vazduh, planine, šetnje, tako ćemo mnogo više uraditi za svoje zdravlje - naglašava Tatjana Milošević, načelnica pulmologije KBC "Dr Dragiša Mišović".

Na pitanje šta ćemo sa saobraćajem i grejanjem, ističe da to mora da rešava neko drugi. Treba imati na umu da ako želite čist vazduh u stanu ova mašina troši između 20 do 100 vati struje. Da bi vazduh uvek bio čist, nekada mora da radi i ceo dan.

Da je zdrav život skup, govori i cena prečišćivača - prosečna plata, ima i skupljih, svaki sa svojim prednostima. Postoje i jeftinije opcije - priroda i ne otvarajte prozora kada je zagađenje najveće - ujutru i uveče.

(Eepreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.