LJUBITELJI ETNO TURIZMA OVO MORAJU POSETITI! Selo kod Lazarevca nudi pravi MALI RAJ! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Etno selo Babina reka

turistička atrakcija

LJUBITELJI ETNO TURIZMA OVO MORAJU POSETITI! Selo kod Lazarevca nudi pravi MALI RAJ! (FOTO)

Smešteno je na samom kraju sela, okruženo netaknutim prirodnim lepotama Šumadije

Objavljeno:

Etno selo Babina reka raj je na zemlji za ljubitelje etno turizma. Nalazi se na površini od jednog hektara u lazarevačkoj opštini u selu Trbušnica.

Smešteno je na samom kraju sela, okruženo netaknutim prirodnim lepotama Šumadije.

Imanje Živkovića izolovano je dubokom prirodom od svega urbanog. Okružuju ga brda, planine potoci, reka, šume, a na samo 50 metara od objekata za odmor nalazi se jezero. Priroda u punom svom bogatstvu.

Etno selo Babina reka
Etno selo Babina rekafoto: Etno selo Babina reka

Jezero na kome možete pecati, uživati u šetnjama pored njega ili, iz prelepog restorana, odmarati posmatrajući odsjaj na njegovoj površini...

Pored jezera protiče potok u narodu poznat kao Babina reka, po kome je ovaj kompleks i dobio ime.

Legenda o Babinoj reci

Legenda kaze da je ovuda prolazio glavni put od Kraljeva do Beograda, i hajduci su upravo ovde čekali Turke i otimali im harač. Jednom prilikom, Turci su naišli na baku, koja je prolazila tim putem i u džakovima nosila vunu na češljanje, i naterali je da u te džakove ubaci dukate. Hajduci su otkrili taj pokušaj Turaka da prenesu harač, oduzeli su baki dukate i baku, optuženu da je htela da pomogne Turcima i da je izdajnik, bacili u reku koja je proticala pored puta. Od tada ta reka, a danas potok koji protiče kroz imanje Živkovića, nosi ime Babina reka, po kojoj je i zaselak Trbušnice dobio ime.

"Babina reka je nastala tako što nisam vajao u drvetu i slikao na platnu, nego sam je stvarao u prostoru. Trudio sam se da je arhitektonski uskladim po mojoj zamisli i da svaki detalj bude na svom mestu.", rekao je Slaviša Živković vlasnik i idejni tvorac etno sela Babina reka.

1 / 6 Foto: Etno selo Babina reka

Sa radom je počelo u leto 2010. godine, a izgradnja i pripreme su trajale deset godina.

Usudite se da prođete kroz kapiju iznad koje piše „Ko prođe da se zaljubi“, prošetajte se „Sokačetom dobrodošlice“ i ispratite sunce na zalasku sedeći na „Klupi za zaljubljene“. Prva građevina koja je ovde nastala danas je galerija-restoran, ukrašena uramljenim slikama starih kuća Srbije i motiva Šumadije- autorska dela Slaviše Živkovića. Tu je i kamin koji, posebno u zimskim mesecima, stvara prijatnu atmosferu za oko tridesetak gostiju. Teško je odoleti „Bunaru želja“, „Zid poznatih“, kafanskim stolovima sakrivenim u velikim buradima ili raznim kućnim alatima kojih ima svuda po dvorištu. Na udaljenosti od samo 50m nalazi se i jezero, kao i potok po kome je kompleks dobio ime- „Babina reka“. „Igralište prijateljstva“, teren za košarku, mali fudbal i stoni tenis su dostupni za ljubitelje rekreacije. U planu je i proširenje smeštajnog kapaciteta i izgradnja „Velikog zavičajnog muzeja“.

U dvorištu se nalazi i postavka mermernih skulptura Bogosava Živkovića. Dok budete šetali, stihovi Dobrice Erića mamiće vaše poglede i uzdahe.

Kompleks je smešten duboko u prirodi, bez prolaska vozila, možete se totalno prepustiti čarima prirode i osetiti potpuni mir i tišinu koju retko gde i kada današnji čovek može doživeti. Izuzetna atmosfera za opuštanje i koncentraciju, inspiraciju i odmor.

Možete se relaksirati prostim uživanjem u prirodi, branjem pečuraka kojih ima u izobilju, ribolovom, šetnjom ili možete odigrati partiju košarke, malog fudbala ili stonog tenisa. Na letnjoj vrućini možete se opustiti u mini bazenu koji se nalazi u samom dvorištu.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Gradske opštine Lazarevac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove Gradske opštine Lazarevac.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.