ČIKO, SVE SU MI UBILI: On je bio najmlađi srpski vojnik! (VIDEO)
Foto: Wikipedia / Risto Šuković

priča o najmlađem kaplaru na svetu...

ČIKO, SVE SU MI UBILI: On je bio najmlađi srpski vojnik! (VIDEO)

Na početku rata u avgustu 1914., austro-ugarski vojnici su ubili njegove roditelje i sedam njegovih rođaka u napadu koji su spalili njegovo selo do temelja
Objavljeno: 23:10h

Bio je ranjen nekoliko puta tokom službe, ali je nastavio dok oslobođenje Srbije nije završeno i dok rat nije završen. Bio je svedok stvaranje nove države, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije preimenovane u Kraljevinu Jugoslaviju.

foto: Wikipedia

Posle rata bio je stipendista u Velikoj Britaniji, kao deo programa pomoći za ratne siročadi. Gavrić je završio školovanje na Vreight školi Henri u Faversham, Kent, gde je diplomirao 1921. Nakon diplomiranja se vratio u Srbiju i ponovo se sastao sa svoja tri brata koji su preživeli rat.

Tokom njegovog pravnog vojnog roka, 1929. je imao incident. Doživeo je neprijatnosti i hapšenje od oficira Jugoslovenske kraljevske vojske, inače bivših austrijskih oficira, jer mu nisu verovali da on ima već četiri ratne godine iza sebe i da je nosilac Albanske spomenice. Za vreme Drugog svetskog rata nemački okupatori su ga dva puta zatvarali u logor, a pred streljački stroj izvodili su ga i partizani. Nakon rata, u vreme političkog prijateljstva jugoslovenskog predsednika Josipa Broza sa albanskim predsednikom Enverom Hodžom, Momčilo je bio hapšen i od OZNE, zbog javno izrečenog stava "da nam Albanci nisu braća".

Nakon zatvoru je nastavio da služi svoju jednogodišnju vojnu obavezu.

Kada je napustio vojsku, Momčilo se vratio u Beograd, gde je naučio grafički zanat, stekao vozačku dozvolu, oženio se, i našao posao u fabrici papira "Vapa".

foto: Wikipedia

Tamo je radio sve do početka Drugog svetskog rata.

foto: Wikipedia

1943. godine, Gavrić i njegov poslodavac su poslati u logor na Banjici, u Beogradu. Međutim, policijisjki nadzornik, koji je bio srpski nacistički saradnik, izrazio je poštovanje prema junaku Prvog svetskog rata i odlučio da ga pusti.

Velika dobrotvorka Lejdi Pedžet zvala ga je srpski vitez, a Grci su mu postavili zlatnu ploču na Krfu. Francuski predsednik Miteran mu je 1985. godine dodelio orden, a general Lepardije rekao:

"Šteta što niste bili francuski vojnik, imali biste spomenik na Jelisejskim poljima".

Po najmlađem savezničkom vojniku u Prvom svetskom ratu Momčilu Gavriću dobila je ime ulica u Beogradu, u naselju Stepa Stepanović. Preminuo je u Beogradu, 28. aprila 1993. godine.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.