PREDSTAVLJEN PROJEKAT BG METROA: Kako će izgledati prva linija i kuda će prolaziti? (FOTO) (MAPA)
Foto: Beobuild

jedva čekamo!

PREDSTAVLJEN PROJEKAT BG METROA: Kako će izgledati prva linija i kuda će prolaziti? (FOTO) (MAPA)

Rešili smo da vas podsetimo kako bi metro u Beogradu trebalo da izgleda
Objavljeno: 14:12h

Još 2012. godine je izrađena i usvojena nova konceptualna studija metro mreže. Studiju je uradila francuska kompanija EGIS.

Prva linija, koja je planirana za prvu fazu išla bi od Tvorničke do Ustaničke ulice.

Dugoročno studija predviđa još dve linije i to: Petlovo Brdo - Slavija - Karaburma - Mirjevo i Petlovo Brdo - Tvornička (preko novog mosta), preneo je portal Beobuild.

Prva linija metroa dugačka je oko 12km povezujući jugoistok i severozapad Beograda, odnosno krajnje tačke u Ustaničkoj i Tvorničkoj ulici. Prema ovoj studiji, linija predviđa putovanje od 29 minuta sa prosečnim rastojanjima između stanica od 580 metara.

Studija predviđa 22 stanice, međjutim njihov broj i lokacije je neophodno optimizovati. Koridor prve linije podeljen je u dve celine, od Tvorničke do Vukovog Spomenika i od Vukovog Spomenika do Ustaničke. Deonica od Tvorničke ulice u Zemunu do Vukovog spomenika je praktično prva faza prve linije, i kada dođe do gradnje prvo će se graditi ovaj deo. Ona je planirana da bude u funkciji tokom gradnje drugog dela od Vukovog spomenika do Cvetkove pijace i dalje ka Ustaničkoj ulici.

foto: Beobuild

OVDE POGLEDAJTE UVEĆANU MAPU

Planirao se pre svega - multimodalni terminal u Tvorničkoj ulici, kao polaznoj tački prve metro linije. Predlaže se da se prigradske linije koje trenutno završavaju na Zelenom Vencu prebace na ovaj novi terminal, kao i mogućnost premeštanja postojećeg terminala u Pohorskoj ulici. Na taj način u Tvorničkoj ulici bi bilo formirano jedno od najvažnijih gradskih čvorišta javnog prevoza.

foto: Beobuild
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.