Klikom miša možete da saznate sve o katastarskim parcelama!
Foto: Dado Đilas

sve će biti lakše

Klikom miša možete da saznate sve o katastarskim parcelama!

- Sada svaki građanin može da vidi šta je planirano na njegovoj katastarskoj parceli, odnosno koje su mogućnosti izgradnje na svakoj pojedinačnoj katastarskoj parceli - rekao je gradski menadžer, Goran Vesić
Objavljeno:

Direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović istakao je da su stvaranje GIS-a najviše pomogle stručne službe Direkcije, koje su prepoznale sve prednosti korišćenja ove aplikacije.

- Uvođenje GIS-a podržano je i od strane drugih institucija i rezultat se vidi na internet strani Direkcije, gde posećenost GIS aplikaciji raste iz godine u godinu. Najviše se posećuju delovi vezani za zone grada Beograda, digitalni katastarski plan, urbanistički planovi i najnoviji Plan generalne regulacije za Beograd. Mi ćemo nastaviti da razvijamo GIS i fazno uvodimo nove prikaze, jer takav način pokazuje vidljive rezultate u kratkom roku - istakao je Popović.

foto: Dado Đilas

GIS predstavlja organizovan skup računarske opreme, programa i postupaka koji su osmišljeni tako da omoguće snimanje, editovanje, upravljanje, rukovanje, analizu, modeliranje i prikaz podataka sa prostornom referencom, a u cilju rešavanja složenih problema u planiranju i upravljanju građevinskim zemljištem.

Njegova praktična primena dokazana je poslednjih 10 godina, tokom kojih su sve organizacione jedinice Gradske uprave, kao i javna preduzeća, počeli da koriste ovu aplikaciju u svom svakodnevnom radu. Pored organa javne uprave, GIS Direkcije je postao nezamenljiv alat i u radu drugih subjekata, kojima je raspolaganje prostornim podacima neophodno u realizaciji njihovih aktivnosti.

(Espreso.co.rs/ Agencije)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.