Zapadna kapija Beograda na prodaju: Geneks kula traži kupca! (FOTO)
Foto: Wikipedia / Michael Angelkovich

NBG forever

Zapadna kapija Beograda na prodaju: Geneks kula traži kupca! (FOTO)

Jedan od simbola prestonice - zapadna kapija Beograda već deceniju i po zvrji prazna. Cena od 15 miliona evra investitorima previsoka
Objavljeno:

Šta će biti sa "Geneks kulom", da li će ponovo biti na dobošu, ili će se u nju, eventualno, useliti neka državna administracija niko od nadležnih ne želi da odgovori. Da je sudbina Zapadne kule Beograda pod velom tajne potvrđuje i činjenica da naša ekipa nije uspela da od stečajne upravnice dobije dozvolu za ulazak u zgradu. Ostali smo uskraćeni za objašnjenje zbog čega je zabranjeno fotografisanje nekadašnjeg poslovnog centra prestonice.

Inače, šansu da ponovo oživi Zapadna kapija Beograda dobila je prošle godine, kada se pojavila ideja da se u zgradu preseli 12 prekršajnih sudova. Takav dogovor popunio bi 18 spratova solitera. Ipak, i ovaj plan je propao, a ostala je misterija zbog čega.

foto: Nebojša Mandić

Liftovi u "Geneks kuli" potiču iz čuvene austrijske firme "Otis", ugrađeni su pre skoro 30 godina, kada je zgrada izgrađena i nikada nisu bili van upotrebe. Ono što je zapanjujuće, uz sitne kvarove, nikada se nije dogodilo da se zaglave ili prestanu da rade.

Zapadna kapija Beograda je, inače, prva "pametna" zgrada na Balkanu. Kula je, naime, imala kompjuterski centar iz kojeg su kontrolisani grejanje, hlađenje, elektronika i liftovi. Uz neko skromno modernizovanje takvog sistema, kažu stručnjaci, kvalitet bi bilo veoma lako vratiti.

(Espreso.co.rs / Novosti)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.