NIKADA DO SADA NIJE ZABELEŽENA OVAKVA ZIMA U SRBIJI! Meteorolog objasnio šta se ovo dešava sa KLIMOM NA BALKANU
Sovilj ne pamti ovakav Beograd, Foto: Youtube printscreen/Novo jutro

objašnjenje stručnjaka

NIKADA DO SADA NIJE ZABELEŽENA OVAKVA ZIMA U SRBIJI! Meteorolog objasnio šta se ovo dešava sa KLIMOM NA BALKANU

Večeras se očekuje zahlađenje, sa mogućim padavinama, ali ono bi do sutra već trebalo da prođe

Objavljeno: 23.02.2020. 19:20h
  • 96

Najkasnije sneg ikada zabeležen u Beogradu pao je 19. januara 1951. što znači da je ove godine oboren rekord. Ovo je će biti prvi put da u prestonici sneg nije pao celog novembra, decembra, januara i februara.

Dežurni meteorolog RHMZ Slobodan Sovilj rekao je da nikada do sada nije zabeležena zima poput ove. I na Vračaru je, kako kaže, uvek bilo bar centimetar-dva snega, a ove godine – ništa.

Objašnjava da je uzrok tome uticaj toplijeg vazduha sa Mediterana.

- Zima još uvek nije gotova - rekao je Slobodan i dodao da će sneg padati na planinama, a moguć je jedino u gradovima na jugu, kao što su Vranje i Dimitrovgrad.

Sovilj navodi da se do kraja februara i marta ne može očekivati sneg u nižim predelima.

- U narednom periodu očekuje nas vreme slično ovom koje smo imali do sada - dodao je Sovilj.

Temperature iznad proseka

Srednja minimalna temperatura vazduha, do kraja meseca, imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom febuara biće oko 8.9ºS.

Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 8 mm u odnosu na višegodišnji prosek i biće oko 38 mm.

I u martu će temperatura biti iznad proseka, i to za oko 1.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha od 5.3ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

Temperatura u Beogradu biće oko 13.7ºS, dok će padavine biti nešto manje.

Snega bi moglo da bude i na Avali, ali minimalno, i uz kišu. Cikloni odlaze u zapadnu i severnu Evropu, pa je vrlo mala verovatnaća za ozbiljnije padavine.

Zagađujućih čestica ima manje

Zagađenje pod čijim smo uticajem bili, bilo je zbog pojačanog polja visokog vazdušnog pritiska na našim područjima, objašnjava meteorolog, ali zagađujućih čestica sada ima manje zbog padavina.

- Vremenske prilike presudne su za zadržavanje čestica naročito u uslovima kada nema vetra, kao i kada je visok važdušni pritisak. To je uobičajena situacija i u takvim prilikama magla se zadržava, kao i nivo zagađujućih ceštica naročito u urbanim sredinama - objašnjava Sovilj.

Iako do sada nije bilo padavina u Beogradu i na severu zemlje, zima još uvek nije završena.

Meteorolozi najavljuju toplo vreme za februar, sa temperaturama koje će biti iznad proseka, ali Sovilj ukazuje na to da se takve vremenske prilike ne mogu predvideti, kao i da se može desiti da vreme bude potpuno u skladu sa godišnjim dobom.

Bonus video:

(Espreso.rs/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media