TAMO ZAKOPAJU MRTVE PSE I PRAVE GROBNICU! Bili smo na deponiji u Vinči koja gori, OTKRILI SMO ZAŠTO SE OSEĆA SMRAD
Deponija Vinča, Foto: Filip Plavčić

alarmantno

TAMO ZAKOPAJU MRTVE PSE I PRAVE GROBNICU! Bili smo na deponiji u Vinči koja gori, OTKRILI SMO ZAŠTO SE OSEĆA SMRAD

Posebnu pažnju je privukao snimak koji se proširio društvenim mrežama, a na kojem se vidi kako kulja dim sa deponije

Objavljeno:

Srbija je poslednja država u Evropi koja ima neuređenu deponiju na kojoj se od sedamesetih godina prošlog veka skuplja oko 300. 000 tona otpada godišnje! Naime, Vinča nije jedini uzrok zagađenja u našoj zemlji, ali je jedno od gorućih pitanja oko kojeg se ništa konkretno ne preduzima već godinama.

Posebnu pažnju je privukao snimak koji se proširio društvenim mrežama, a na kojem se vidi kako kulja dim sa deponije.

Vođeni ovim snimkom, uptuli smo se u Vinču i na samom ulasku smo osetili smrad u vazduhu, i dim koji se širi prema Dunavu, a koji je sve slabiji zbog vetra koji duva.

foto: Emilija Jovanović

U razgovoru sa stanovništvom koje živi u Vinči, saznali smo da su veoma uplašeni za svoje zdravlje i da se zbog toga osećaju loše.

Kako su nam kazali, oni ove otrove udišu svakog dana jer žive blizu deponije te da često imaju zdravstvenih problema.

Gori već godinama i to ne vidim kao deponiju već smetlište. Tražio sam da se zatvori zato što imam unučiće. Ovaj smrad ne smeta samo Vinči smeta Beogradu. Čim malo pirne vetar to ide sve u grad. Ovo je strašno, gušimo se. Nemamo čist vazduh, ljudi oboljevaju od plućnih bolesti, a meni je skoro supruga umrla upravo zbog svega toga. Tamo su bacali i mrtve kerove gde su pravili grobnice, siguran sam u to, a optužili su me kako lažem. Moje komšije kažu, kako ništa ne možemo da učinimo po pitanju deponije. Nadležni nas ne slušaju, ovo nije država", kaže meštanin Vinče.

Osim toga, još jedan meštanin je istakao kako ne može normalno da živi zbog nesnosnog smrada i da ne vidi neko rešenje po pitanju ovog problema.

Sinoć je bilo baš kritičnom, kuljao je gust dim, bio sam šokiran. Ne mogu da verujem da je tako nešto moglo da se dozvoli. Šta da Vam kažem, katastrofa. Ne vidim da će se ovo ikada rešiti", kazao je meštanin.

Stanovnici Vinče su poručili kako su zabrinuti jer udišu vazduh koji je zagađen.

Prema reci se sinoć zbog deponije razvio gust dim. Bilo je jezivo. To se često dešava da gori deponija. U strahu sam za sebe i decu jer udišemo te otrovne čestice", kazala je meštanka Vinče.

Na sve ovo su reagovali iz inicijative "Ne davimo Beograd", koji su kazali kako nadležni ovaj problem rešavanj gašenjem požara i ćutanjem.

foto: Filip Plavčić

Inicijativa "Ne davimo Beograd" zatražila je danas od nadležnih službi da prestanu da ćute i podele informacije koje su od značaja za zdravlje građana Beograda, posebno u situaciji "vanredne opasnosti" kakva je bila u sredu dok je gorela deponija u Vinči.

"Sinoć je ceo Beograd ponovo mogao da vidi i oseti dim u vazduhu. Brojni građani obratili su nam se i žalili na neprijatan miris spaljene plastike ili gume. Pored neprijatnog mirisa, mnogi su nam rekli da imaju problema s disanjem. Uprkos vanrednoj situaciji, nije bilo nikakve reakcije nadležnih službi. Putem društvenih mreža saznali smo da je najverovatniji izvor najnovijeg zagadjenja vazduha požar na deponiji u Vinči", navodi se u saopštenju te inicijative.

Dodaje se da spaljivanje otpada poput plastike oslobodja opasna jedinjenja koja izazivaju kancer, a da Beograd nema mogućnost da te materije detektuje i izmeri njihovu koncentraciju.

foto: Dragan Kadić

Iako su gradske vlasti svesne ovog problema, umesto konkretnog rešenja oni nude umanjivanje problema i lažna obećanja. Njihova genijalna ideja za rešenje požara je još spaljivanja otpada! Sanacija deponije je neophodna, ali izgradnja spalionice, koja će koštati preko milijardu i sto miliona evra, sigurno nije", smatra ta organizacija.

Podsetimo, pravo rešenje za ovu deponiju, kako kažu stručnjaci, jeste sanacija, jer je u pitanju jedna od najproblematičnijih tačaka u Evropi. Nadležni se nadaju da će metode zatrpavanja otpada zemljom uroditi plodom kao i posipanjem rastvora od smeđih algi.

S druge strane, jezivo zvuči činjenica da se otpad u Vinči bez selekcije deponuje već 40 godina, iako je prvobitan plan bio da se ona zatvori kako bi se izvršila sanacija terena i izvukao deponijski gas.

Verovali ili ne, sav otpad koji Beograđani izbace na deponiju sliva se od 1977. godine.

Još u to vreme je postojala i deponija u Batajnici, ali je vremenom ona zatvorena i Vinča je ostala jedina za ceo grad. Takođe, kako se grad širio povećavala se i količina mešanog otpada.

foto: Emilija Jovanović

Deponija u Vinči se nalazi na više desetina hektara, a na pojedinim lokacijama otpad je dubine i do 80 metara. Vremenom su se stvorili metanski čepovi koji su veoma rizični i opasni po zdravlje ljudi. Inače, to je kao neka vrsta ekološke bombe koja je podložna zapaljenju, i možda da izazove katastrofu.

Osim toga, na deponiji ima svega i svačega - od plastike preko različitih metala koji su potencijalno veoma opasni zagađivači po ljude i okolinu, kao i lekovi isteklog roka i baterije.

U otpadu na deponiji radnici Gradske čistoće pronalazili su različite predmete, zlato, novac i mnoge druge vredne stvari.

Prve konsultacije za sanaciju deponije održane su još pre dve godine, a na njima je učestvovalo više od sto kompanija iz celog sveta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.