UŠLI SMO U BG TUNEL DUGAČAK 60 METARA KOJI KRIJE TAJNU DECENIJAMA: Ovde je ljudska noga kročila pre 70 godina VIDEO
Tunel u ulici Gavrila Principa, Foto: Espreso

nesvakidašnje

UŠLI SMO U BG TUNEL DUGAČAK 60 METARA KOJI KRIJE TAJNU DECENIJAMA: Ovde je ljudska noga kročila pre 70 godina VIDEO

Tadašnja vlast smatrala je da bi trebalo probiti tunel od Kameničke do Francuske ulice kroz koju bi išla magistralna saobraćajnica čime bi se rasteretio saobraćaj

Objavljeno:

Pre nekoliko dana na sednici Skupštine grada usvojen je plan detaljne regulacije kojim je praktično ozvaničena gradnja tunela od Savske do Dunavske padine.

Sličan projekat postojao još pedesetih godina 20. veka tako da ova ideja nije jedinstvena.

Sama ideja o povezivanju Savskog amfiteatra i dunavskog priobalja podzemnim koridorom stara je oko 70 godina.

Tada je u ulici Gavrila Principa kod broja 63 prokopano 56 metara tunela ispod samog centra Beograda na osnovu urbanističkog plana.

Ekipa portala Espresa ušla je u tunel, a kako je sve to izgledalo pogledajte u video snimku:

Tadašnja vlast smatrala je da bi trebalo probiti tunel od Kameničke do Francuske ulice kroz koju bi išla magistralna saobraćajnica čime bi se rasteretio saobraćaj.

Na Dorćolu kod crkve Aleksandra Nevskog trebalo je da bude izlaz iz tunela što bi omogućilo da se poveže stari deo grada sa Novim Beogradom i Zemunom.

Ipak, s radovima se stalo zbog podzemnih voda i klizišta, a tada se među građanima spekulisalo o nedostatku novca i mehanizacije koja je preusmerena na izgradnju Novog Beograda.

Ekipa Espresa je odlučila da uđe u tunel koji se, može se reći, smatra pretečom ideje o beogradskom metoru koja postoji već četiri decenije, a do čije realizacije još nije došlo.

Tunel u kom se sada nalazi autoperionica
Tunel u kom se sada nalazi autoperionica foto: Espreso

Na samom ulazu u tunel u ulici Gavrila Principa 63 zatekli smo perionicu za koju vlasnik tvrdi da je na tom mestu već punih 40 godina.

Autoperionica
Autoperionica foto: Espreso

Od njega dobijamo potvrdu da je tunel dugačak skoro 60 metara, ali da odatle neće ici dalje iz kako kaže, bezbednosnih razloga.

U ovom mračnom prostoru koje je jedva vidiljivo sa gotovo jednom sijalicom mogu stati svega dva utomobila, a kaže da posao ide dobro povrh svega.

Tunel je pregrađen, a ima i potpornih stubova. Kao što možete da primetite iznad se nalazi stambena zgrada koja bi se verovatno urušila ako bi nastavili sa kopanjem. Tako da, ta ideja o tunelu koji bi rasteretio grad je dobra, ali na nekom drugom mestu - rekao je za Espreso vlasnik autoperionice.

Deo tunela
Deo tunela foto: Espreso

Novim planskim rešenjem predviđeno je da tunel bude dugačak oko dva kilometara i sastojaće se od dve odvojene cevi. Za razliku od prvobitnog projekta, ulaz će biti u ulici Gavrila Principa kod Ekonomskog fakulteta, a izlaz u Bulevaru despota Stefana kod Policijske uprave grada Beograda.

Takođe, po projektu su zamišljene i četiri stanice za javni gradski prevoz. Poenta ovog projekta jeste da se smanji saobraćajna gužva i samim tim će centralno gradsko jezgro biti rasterećeno za oko četrnaest procenata.

Projekat je usvojen pre nekoliko dana, a koštaće oko 110 miliona evra.

Za sada još uvek nije poznato da li će grad ili republika finansirati projekat.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.