OBIŠLI SMO KORIDOR 10 I GRDELIČKU KLISURU: Ono što smo zatekli na LICU MESTA je stvarno neverovatno! (FOTO) (VIDEO)
Ekipa Espresa obišla je ovu najsloženiju i najzahtevniju trasu dugu čak 26,3 kilometra, Foto: Filip Plavčić

najzahtevnija trasa koridora!

OBIŠLI SMO KORIDOR 10 I GRDELIČKU KLISURU: Ono što smo zatekli na LICU MESTA je stvarno neverovatno! (FOTO) (VIDEO)

Ovo je jedan od najvećih projekata u Srbiji, pa su u klisuri svoju priliku da se dokažu imali svi, od projektanata do inženjera i radnika

Objavljeno: 21:57h

Poslednja deonica autoputa na južnom kraku Koridora 10 kroz Srbiju biće otvorena sutra u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a ekipa Espresa obišla je ovu najsloženiju i najzahtevniju trasu dugu čak 26,3 kilometra.

Da se upravo ova deonica smatra najsloženijom, najtežom i najzahtevnijom deonicom Južnog kraka Koridora 10 govori i činjenica da je za izgradnju ovog dela auto-puta, kroz Grdeličku klisuru, trebalo punih šest godina, ali ona je na kraju uspešno "ukroćena".

Na samom početku trase ovog dela Grdeličke klisure koja će u subotu biti i svečano otvorena i puštena za saobraćaj, ekipu Espresa dočekao je Aleksandar Senić direktor sektora za izgradnju u "Koridorima Srbije".

On nam je predstavio sa ponosom svaki centimetar puta i objasnio kakve zasluge je imao da bi ovaj deo autoputa dobio ovako svetski izgled.

Aleksandar Senić nam je bliže opisao svaki centimetar ove deonice
Aleksandar Senić nam je bliže opisao svaki centimetar ove deonice foto: Filip Plavčić

Na obodima uz put, duž trase, posađene su ljubičice, a radnici ulepšavaju deonicu, završavaju se poslednji poslovi, "šminka" se i doteruje svaki centimetar autoputa.

Lično sam tražio da se promeni tip kolovozne instrukcije u tunelima i da se dekorativno osvetle mostovi Vrla i Džemen Dol, a takođe sam i zamolio izvođače da na samoj petlji na sredini klisure posade cveće, a time i ulepšaju samu petlju Predejane, jer je već jedinstvena u Srbiji time što je sva na mostovima, a ispod nje prolazi ne bilo koja, već nemirna reka Morava - istakao je Aleksandar.

Posađene ljubičice ulepšavaju samu petlju Predejane
Posađene ljubičice ulepšavaju samu petlju Predejane foto: Filip Plavčić

Radovi su počeli oktobra 2013, a u izgradnji i opremanju učestvovalo je više stranih i domaćih građevinskih kompanija – rekao je Senić i dodao da je na deonici kroz Grdeličku klisuru ugrađeno više od 210.000 tona asfalta i 59.000 tona armature, iskopano više od šest miliona kubnih materijala na kosinama, sklonjeno 660.000 kubika kamena.

Ovo je jedan od najvećih projekata u Srbiji, pa su u klisuri svoju priliku da se dokažu imali svi, od projektanata do inženjera i radnika.

1 / 8 Foto: Filip Plavčić

- Izgrađena su dva savremeno opremljena tunela, dve petlje, vijadukt, galerija, zaštitni bedemi, 33 mosta i još tri na pristupnim saobraćajnicama. Podignuta su i dva najviša mosta na Koridoru. Izgrađeno je preko 26 kilometara novih dalekovoda za snabdevanje tunela i 13 trafostanica – objasnio nam je i naglasio da na samom ulazu u Grdeličku klisuru postoji tabla sa najbitnijim informacijama o tome šta nas može sačekati kroz deonicu koja im je godinama zadavala muke.

Južni krak Koridora 10 provlači se kroz Grdeličku klisuru koja spaja leskovačku i vranjsku kotlinu, Jablanički i Pčinjski okrug, vijuga tokom Južne Morave, provlači se ispod dalekovoda, preskače železničku južnu prugu.

Zbog sliva Južne Morave, koja protiče kroz Grdeličku klisuru, poznatom po najizraženijoj eroziji, brdo se nekoliko puta urušavalo, projekat je menjan, ali su i brdo i klisura na kraju ukroćeni. Obezbeđeno je betonskim sanducima, koji su ukopani do dubine od 25 metara i napunjeni armaturom i betonom, a onda su kaskadno podignuti na visinu od čak 60 metara, a u širinu blizu pola kilometra.

Tunel je izgrađen po najvišim standardima
Tunel je izgrađen po najvišim standardima foto: Filip Plavčić

Vozila u tunelu nadgledaće se iz operativnog centra, a sam tunel uređen je i izgrađen po najvišim svetskim standarima.

Komandni centar iz kog se nadgledaju vozila
Komandni centar iz kog se nadgledaju vozila foto: Filip Plavčić

Mnogi misle kada vide znak za SOS telefon da postoji mogućnost da pozovu nekog. Međutim, kada se desi neka nesreća ili nezgoda prosto samo otvorite vrata i pritisnete dugme za uzbunu. Automatski će se aktivirati hitna pomoć, vatrogasci i policija. U istom trenutku spušta se rampa sa obe starne tunela i blokira mogućnost prolaza , pa je nemoguće dalje nastaviti put do se sve raščisti – kaže Senić za Espreso.

1 / 3 Foto: Filip Plavčić

Podsetio je da je insistirao da se betonska kolovozna konstrukcija zameni afaltnom radi bezbednosti, ali i estetike, pa je zato put tako udoban i ne trucka se, jednostavno rečeno.

Tunelima Manajle i Predejane upravljaće se iz tehničko operativnog centra - kaže Senić i dodaje da tuneli imaju moćne džet ventilatore, koji imaju snagu kao motori u avionima.

Međutim, ono što nam je privuklo pažnju jeste svakako velelepni most Vrla kod Vladičinog Hana, podignut na stubovima do 62 metra visine iznad magistrale i klisure. Drugi je most Džemen, dug 495 metara, a u njega je ugrađeno 8.275 tona gvožđa i oko 50.000 kubika betona.

Most će u večernjim časovima biti osvetljen u bojama zastave Srbije, a sam most Vrla postao je i simbol Vladičing Hana i ovog dela Koridora 10 – rekao je Senić.

Most će tokom noći biti osvetljen u bojama srpske zastave
Most će tokom noći biti osvetljen u bojama srpske zastave foto: Filip Plavčić

Prolaskom kroz tunel Manajla kod Vladičinog Hana, jasno je vidjivo da je tu postavljena najsavremenija oprema za slučaj nezgoda, a takođe i sistemi protivpožarne zaštite i ventilacije. Ima dve cevi, 13 operativnih sistema, u opremanje je uloženo čak 13 miliona evra. Tunel je dugačak je čak 1,8 kilometara, a rađen je po novom austrijskom modelu. Sve što savremena geologija poznaje, od zemlje do čvrstih stena, nađeno je u ova dva tunela.

Ono što je nas je najviše zanimalo jeste koiko nam je sada vremena potrebno da bismo automobilom prešli ovu deonicom od 26,3 kilometara:

Ukoliko poštujete propisanu vožnju od 100 kilometara na čas autoputem i 80 kilometara na čas koliko iznosi ograničenje brzine u tunelu, trebaće vam nekih 17 minuta maksimalno – jasan je bio Senić i za kraj kroz smeh dodao da su učinili sve kako bi se onima koji idu put Makedonije maksimalno skratilo vreme putovanja, a da im jedini problem može predstavljati zadržavanje na granici, što nije problem nadležnih iz Koridora.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/J.Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.