RADOVI NA SVE STRANE, A BEOGRAĐANI SE BUNE: Evo koji građevinski poduhvati najviše NERVIRAJU LJUDE! (FOTO)
Foto: Filip Plavčić, Vladimir Sporčić, Ilustracija

pobune

RADOVI NA SVE STRANE, A BEOGRAĐANI SE BUNE: Evo koji građevinski poduhvati najviše NERVIRAJU LJUDE! (FOTO)

Građani Beograda sve su glasniji u odbrani zelenih površina i kvaliteta života u svojim naseljima, ali uzalud

Objavljeno: 10:12h

Svako malo se u Beogradu izvode neki radovi. Konstantno se renoviraju parkinzi, podižu crkve, svečano otvaranje banalnih stvari je postala normalna pojava, a o gradnji tržnih centara da I ne govorimo, svako malo niče novi. Sve to navodno zbog građana, a isti ti građani nezadovoljni su "planovima" čelnika grada.

Postavlja se pitanje - za čije "babe zdravlje" se sve to radi, ako su Beograđani na kraju nezadovoljni? A revoltiranih građana koji ustaju u odbranu svog naselja je sve više.

Naselje Stepa Stepanović

Naime, par stotina građana voždovačkog naselja Stepa Stepanović protestvovalo je prošle nedelje zbog gradnje "crkve brvnare" i crkvene stambene zgrade, na mestu koje je prema planu naselja predviđeno za Dom zdravlja - sapštilo je Udruženje stanara Stepa Stepanović.

Okupljeni stanari su simbolično palili sveće na mestu gde je po dogovoru koji su građani sklopili pri kupovini stanova - planirana izgradnja Doma zdravlja.

Najavljen je i veliki protest, kojim će blokirati ulice i naj taj način skrenuli pažnju i izvršili pritisak na nadležne.

Izgradnja spornih crkvenih objekata započeta je još 2014. godine, a sprečena je građanskim protestima. Radovima je rukovodio protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović. Tom prilikom se ispostavilo da nijedan dokument za gradnju nije postojao, a gradnja se realizovala na državnom zemljištu, na šta su iz Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović reagovali i tako istu sprečili, navodi se na njihovoj Fejsbuk stranici.

Da podsetimo, građani su još prilikom kupovine stanova na toj lokaciji, po potrebama dogovorili izgradnju tržnog centra sa domom zdravlja, pijacom, međutim, pored gradilištana kom je planirana izgradnja navedenih objekata, postavljena je gradilišna tabla na kojoj se vidi da je u planu izgradnja crkvenog zdanja, iako u blizini već postoje dva hrama.

Da li je i treći crkveni objekat u ovom naselju potrebniji od Doma zdravlja?!

Vidikovac

U beogradskom naselju Vidikovac slična situcija. Stanari revoltirani, na ulicama iskazuju svoje nezaodovljstvo, ali uzalud. Na njihove zahteve nadležni su nemi. Naime, u ulici patrijarha Joanikija na Vidikovcu pre samo mesec dana okupilo se oko dve stotine stanara ispred solitera u kojima žive, zahtevajući da Grad pronađe rešenje za parking prostor za gotovo 1.500 ljudi iz tog kraja, koji je "nestao" zbog Lidla.

Razlog je to što je mesto, koje su do nedavno koristili za parking, kupilo trgovinsko preduzeće Lidl kako bi na tom zemljištu napravili magacin.

Novi Beograd - Milutina Milankovića

Na adresu naše redakcije stigle su i žalbe Novobeograđana. Naime, stanari u ulici Milutina Milankovića ostali su bez zelene površine zbog parkinga. Kako navode parking mesta su na parcelama gde je bilo zelenilo, napravljene su žardinjere, ali se sve okolo betonira. Prema rečima naših čitaoca, polovina parking mesta je već završena, a brzo se krenulo s drugom fazom izgradnje.

Dakle, umesto zelenih površina - beton!

Savski nasip

Stanovnici novobeogradskih blokova duž reke Save protive se izgradnji novih stambenih objekata, jer smatraju da osim narušavanja postojećeg ambijenta, infrastruktura ne može da podrži sve veći broj stanovnika, i to stalno ponavljaju za medije.

Protest građana
Protest građana foto: Printscreen Twitter / Savski nasip

O problemima na Savskom nasipu sukobljavaju se dva druženja - Savski nasip i Zeleni raj. Dok jedni tvrde da zbog izgradnje na njemu, nasip može da popusti i poplavi Novi Beograd i da septičke jame izgrađenih objekata zagađuju vodoizvorišta u blizini, drugi sve negiraju. Nadležni i na jedne i na druge navode ćute, a nelegalna gradnja se svakodnevno nastavlja. Ipak, revolt nezadovoljnih sugrađana iz tog kraja se ne stišava.

Petlovo brdo

Stanari Petlovog brda nezadovoljni su sečom stabla u parku Borići na Petlovom brdu, zbog čega se građani tog kraja protestovali, vezivali se za stabla. Nezadovoljstvo meštana podstaknuto je planom za izgradnju proširenja Ibarske magistrale.

Građani Beograda sve su glasniji u odbrani zelenih površina i kvaliteta života u svojim naseljima, ali uzalud. Da li će u Srbiji doći vreme kada će se izgraditi ili obnoviti nešto od čega će građani zaista imati korist i istim biti zadovoljni, ostaje da se vidi, a do tad, naviknite se na opšte nezadovoljstvo koje se oseća u vazduhu. Nemoguće je zaobići ga!

BONUS VIDEO:

Ministar Zoran Đorđević u poseti Espresu

(M.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.