Gangsterska tura po Beogradu u tristaću oslikanom trobojkom: Arkanovo ubistvo, Zemunci, Kneletova smrt... (FOTO) (VIDEO)
Foto: Zorana Jevtić, Filip Plavčić, Facebook, Espreso/ilustracija

jedinstven doživljaj

Gangsterska tura po Beogradu u tristaću oslikanom trobojkom: Arkanovo ubistvo, Zemunci, Kneletova smrt... (FOTO) (VIDEO)

Idejni tvorac ove atrakcije je simpatična Holanđanka Lizi, koja nam je objasnila kako, kada i zbog čega se odlučila da pokrene nešto ovakvo u Beogradu

Objavljeno: 09:31h
Bojana Kontić

Sve podseća i miriše na neko drugo vreme: crvena koža, volan bez serva, neobičan menjač i ono što nam se posebno svidelo - otvoren krov.

Naša vožnja mogla je da počne!

foto: Filip Plavčić

Dok smo privlačili zainteresovane poglede vozeći se ulicama grada, vodič nam je pored istorijskih činjenica pružio i zanimljive informacije o ovom "neslavnom" periodu države.

"Skandinavci, Englezi i Amerikanci najčešće se odlučuju za ovu turu, jer im je najmanje jasan taj period naše istorije. Pokušavam da im približim kako je ovaj grad, koji je krajem osamdesetih važio za jedan od najsigurnijih gradova u Evropi, preko noći postao glavno područje haosa u kome su dominatnu ulogu imali kriminalci. Oni me uglavnom gledaju u čudu, a priča koju prezentujem zvuči im kao film.

foto: Filip Plavčić

Turu im podelim na upoznavanje Jugoslavije, objasnim im više o sistemu koji je vladao, i naravno posećujemo lokacije koje su značajne za kriminalnu prošlost države" rekao nam je vodič Petar.

Uputili smo se ka Zemunskom keju, jer je na ovom mestu otvoren prvi splav, stecište kriminalaca i njihovih obračuna devedesetih godina.

foto: Filip Plavčić

"Ovde smo došli, zato što su se pored poznatih žurki na ovom mestu desile i neke od najpoznatijih pucnjava. Pored čuvenog Asteriksa bio je smešten prvi splav napravljen radi zabave. U suštini, kriminalci su ovde merili ego. Među njima je ipak postojao neki kod, pa se pevač izuzetno poštovao i dobijao je veliki novac ukoliko nekome od njih ispuni muzičku želju".

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.