NAŠI PENZIONERI NA METI OVIH PREVARANATA: Budite oprezni i OBAVESTITE POLICIJU ako primetite nešto sumnjivo
Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić

PREVARE PENZIONERA

NAŠI PENZIONERI NA METI OVIH PREVARANATA: Budite oprezni i OBAVESTITE POLICIJU ako primetite nešto sumnjivo

Svaka šesta starija osoba bila je žrtva neke vrste prevare

Objavljeno:

Nova prevara u Beogradu. Ako vam ovih dana neko pokuca na vrata i ponudi vam na poklon skupo posuđe, setite se da nema besplatnog ručka. I bukvalno. Prema navodima sa društvenih mreža već danima nepoznati muškarac obilazi beogradska naselja i penzionerima nudi poklon, a zauzvrat traži sitni znak pažnje, poneki zlatni prsten, lančić ili evro.

Svaka šesta starija osoba bila je žrtva neke vrste prevare, najčešće finansijske, a tek svaka 24. osoba to prijavi nadležima, kažu u Udruženju Amiti.

"Preko Fejsbuka prodaju kapi za snižavanje krvnog pritiska. Javi vam se, ostavite broj i pošalju vam kapi, ja sam to kupio, platio sam 3.600 dinara i sad ih držim u kući za ukras. Niti imaju uputstvo, niti rok upotrebe, niti imaju deklaraciju o proizvođaču, niti imaju fiskalni račun, ništa nemaju. Oni to šalju brzom poštom, ima telefon pošiljaoca, ali kada zovete ne možete ga dobiti", navodi Slobodan Pokrajac.

Od vrata do vrata starijima najčešće nude ortopetdska pomagala, masažere, kućne aparate, posteljinu.

1 / 4 Foto: Beta/Dragan Gojić

"Ili se predstavljaju da su radnici nekih kompanija, ili radnici banke, pa onda hoće da im ponude raznorazne aranžmane. Otuda mi stalno govorimo i preporučujemo ne puštajte nikoga ko zvoni na vrata, pogledajte kroz špijunku ko je ili puštajte samo ljude koje očekujete, koji su najavili da vam dođu", kaže Nadežda Satarić iz Udruženja "Amiti".

Po zakonu, svaki trgovac je dužan da ostavi tri dokumenta kupcu.

"Moraju da ostave ugovor ili ispravu ugovora, to je neka porudžbenica, dva - moraju da ostave obaveštenje o svim pravima potrošača a posebno sa naznakom, tzv. odustajanje od ugovora, znači da imate rok od 14 dana da odustanete od takve kupovine i tri - moraju da vam ostave obrazac za odustajanje od ugovora", navodi Jovan Ristić iz Udruženja potrošača Efektiva.

U suprotnom, treba se obratiti tržišnoj inspekciji. Ukoliko ustanovite da je reč o nelegalnom prodavcu, obavestite policiju, objašnjavaju u Udruženju potrošača.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / RTS / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.