POČELE DA STIŽU UPLATNICE ZA ĐAČKE EKSKURZIJE OD SEPTEMBRA: Roditeljima se DIŽE KOSA NA GLAVI kad ugledaju cifre
Ekskurzija, Foto: Vladimir Sporčić, beta ana slović, Printscreen/Twitter/Udruženje potrošača EFEKTIVA

papreno

POČELE DA STIŽU UPLATNICE ZA ĐAČKE EKSKURZIJE OD SEPTEMBRA: Roditeljima se DIŽE KOSA NA GLAVI kad ugledaju cifre

Roditelji besne zbog paprenih cena ekskurzija, ali ne žele da im se deca izdvajaju

Objavljeno:

Roditelji đaka jedne beogradske gimnazije bili su neprijatno iznenađeni kada im je prošle nedelje na potpis stigla saglasnost za program ekskurzije za drugi razred. Putovanje na relaciji Beograd - Tara - Trebinje - Beograd, u trajanju od 25. do 28. septembra, znači tri noći, košta neverovatnih 31.093 dinara. Prva rata u iznosu od 8.240 dinara mora biti plaćena 10. jula, a poslednja, četvrta 20. oktobra.

Za prosečnu porodicu ovo je veliki izdatak za kućni budžet, pogotovu što treba dete pripremiti za putovanje i kupiti sve što je nepohodno. Otežavajuće je i što se polovina iznosa mora otplatiti tokom leta, kada su izdaci veći zbog godišnjih odmora.

- Sramota je da tri dana smeštaja na bazi polupansiona koštaju 31.000 dinara - ogorčena je majka srednjoškolca koji treba da putuje. - Pritom, skoro dva dana će provesti u putu. Ekskurzije i izleti su preskupi za mnoge roditelje. Ali, većina nas se snalazi kako zna i ume samo da se naša deca ne bi izdvajala od drugara i da bi otišla na putovanje, pišu Novosti.

Ekskurzija
Ekskurzijafoto: Vladimir Sporčić

Talas poskupljenja nije zaobišao ni đačka putovanja

Kako navode u turističkim agencijama, talas poskupljenja nije zaobišao ni đačka putovanja. Tako je, prema njihovim informacijama, zakup autobusa ranije plaćan evro po kilometru, a sada je to 1,3 ili 1,4 evra. Cene ekskurzija povećavaju i nadoknade za profesore, porezi, subvencionisana mesta...

Prema rečima Milorada Antića, predsednika Foruma srednjih stručnih škola, s obzirom na situaciju sa cenama, postoji velika šansa da se ovakve vrste putovanja potpuno ugase jer roditelji nemaju od čega da plate ekskurziju. Dešava se čak i da podižu kredit kako bi ispunili želju detetu, ali kako navodi, previsoke cene nemaju nikakvog smisla jer đaci prvenstveno na tim putovanjima ništa ne nauče.

Đaci
Đacifoto: Aleksandar Jovanović Cile

- Svuda su otprilike iste cene za autobuse, vodiča i direktora - kaže Antić.

- Jedina borba za ekskurziju je da direktor mora da bude u timu. Tu ima dosta "zaslužnih" ljudi koje vi plaćate u sklopu putovanja. Recimo, samo autobus za dan košta 350 evra. Ovakve cene nemaju smisla, verovatno će se uskoro ekskurzije i ugasiti. Roditelji nemaju toliko para, a ekskurzija nema smisla ako se daje poslednji dinar na nju. Ekskurzija treba da ima edukativni karakter, koji su odavno izgubile. To su više zabave, šetnje, provod, šoping. Kod nas je odgovornost nepostojeća reč, totalno se razlikujemo od zapadnih zemalja. Cene bi imale smisla da deca bar mogu da nauče nešto, da vide nešto što nigde drugde ne mogu, upoznaju kulturu i obrazovni sistem druge škole. Da bar znate u šta ste uložili taj novac.

Bonus video:

03:46

PREVISOKIH CENA EKSKURZIJA SVESNA SU I DECA!

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.