EVO ŠTA ĆE SE DESITI SA VUKOVIM SPOMENIKOM U BEOGRADU: Oglasili se iz Zavoda!
Vuk Karadžić, Foto: Profimedia

promene

EVO ŠTA ĆE SE DESITI SA VUKOVIM SPOMENIKOM U BEOGRADU: Oglasili se iz Zavoda!

Rok za završetak izvođenja radova na sanaciji i restauraciji spomenika je do 120 dana

Objavljeno:

Zavod za zaštitu spomenika kulture je saopštio da danas počinju radovi na sanaciji i restauraciji spomenika Vuku Stefanoviću Karadžiću, tačno na dan kada je svečano otkriven u prisustvu gradskih zvanica i stanovnika Beograda pre 85 godina, prenosi Beoinfo.

Posle rekonstrukcija Spomenika pobedniku i Spomenika zahvalnosti Francuskoj, stručna služba Zavoda za zaštitu spomenika kulture prvo je izradila idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Vuku Karadžiću u 2019. godini, a grad je za ovu godinu opredelio sredstva za izvođenje radova u visini 11 miliona dinara, čime su se stekli uslovi da počnu radovi, navode iz Zavoda.

Dodaju da je prilikom prethodne obnove iz 1995, koja je izvođena u sklopu hitnih radova na izgradnji stanice podzemne železnice, podzemne garaže i uređenja širih parkovskih i nadzemnih parternih površina, bronzana skulptura spomenika nije tretirana na adekvatan način, a za oblogu postamenta upotrebljen je kamen lošeg kvaliteta.

Restauracija spomenika / Ilustracija
Restauracija spomenika / Ilustracijafoto: Emilija Jovanović

Planirani radovi na spomeniku obuhvataju dve faze - prva faza predstavlja sanaciju i restauraciju bronzane skulpture, počinje 7. novembra i podrazumeva skidanje bronzane skulpture. Skulptura će biti preneta u atelje Zorana Kuzmanovića, dok se druga faza odnosi na radove na postamentu.

U okviru radioničkog prostora skulptura sa spomenika Vuku Karadžiću će biti sanirana i konzervirana. Rok za završetak izvođenja radova na sanaciji i restauraciji spomenika je do 120 dana.

Spomenik Vuku Karadžiću pripada grupi reprezentativnih i monumentalnih javnih spomenika podignutih zaslužnim ličnostima srpskog naroda, a zbog svojih kulturno-istorijskih vrednosti spomenik je utvrđen za kulturno dobro rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda iz 1965. godine, navodi se u saopštenju.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.