ZAVRŠEN JE JEDAN OD NAJVAŽNIJIH PROJEKATA U SRBIJI: Neprocenjiv je značaj ovog poduhvata!
ilustracija, Foto: news1/sasa Pavlic Koky

projekat mapiranja beograda

ZAVRŠEN JE JEDAN OD NAJVAŽNIJIH PROJEKATA U SRBIJI: Neprocenjiv je značaj ovog poduhvata!

Projekat mapiranja nepokretnog kulturnog nasleđa beogradskih opština i javnih spomenika, pokrenut je 2018. godine

Objavljeno: 27.05.2020. 12:16h

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda završio je sintezu mapa nepokretnih kulturnih dobara i spomenika u javnom prostoru.

Trogodišnji projekat mapiranja nepokretnog kulturnog nasleđa beogradskih opština i javnih spomenika, pokrenut je 2018. godine sa ciljem da se nasleđe prezentuje i putem kartografije.

Na geografsko-topografskim mapama prezentovana su kulturna dobra sa svojom lokacijom, vizuelnim prikazom i sažetim opisom.

- Imajući u vidu da nepokretna kulturna dobra, kao i spomenici u javnom prostoru, predstavljaju materijalni trag naše prošlosti, koje smo dobili u nasleđe da ih sačuvamo i kao zalog predamo narednim generacijama, prezentacija nasleđa predstavlja jedan od načina očuvanja ovih tragova - saopštili su iz Zavoda.

Tokom prve godine realizacije projekta urađeni su kartografski prikazi šest centralnih gradskih opština: Stari grad, Savski venac, Vračar, Palilula, Zemun i Lazarevac sa unetim nepokretnim kulturnim dobrima i javnim spomenicima.

Iste godine Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je svečano prezentovao projekat javnosti u okviru Sajma knjiga 2018.

Tokom naredne godine su urađene mape opština: Surčin, Sopot, Mladenovac, Voždovac, Zvezdara i Novi Beograd, a treća i završna faza projekta realizovana je 2020. godine izradom preostalih pet mapa za opštine: Grocka, Barajevo, Čukarica, Rakovica i Obrenovac.

“U uverenju da zajedničkim delovanjem i naporima Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, opština i njenih turističkih centara, možemo da ostvarimo postavljene ciljeve, prva nam se pridružila opština Savski venac koja je ujedno i prva štampala mapu opštine sa prikazom nepokretnog kulturnog nasleđa. Potom se našem pozivu za saradnju odazvala i opština Zemun, a mi se nadamo da će se uskoro našem cilju u realizaciji ovog projekta pridružiti i ostale beorgadske opštine”, poručuju u saopštenju.

Osim izrade mape u štampanom obliku u saradnji sa lokalnim samoupravama, predviđena je i njihova interaktivna veb prezentacija na internet stranici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Krunu trogodišnjeg projekta predstavlja jedinstvena sintezna mapa sa prikazom administrativnog predela Beograda čiji je cilj upoznavanje lokalne zajednice sa spomeničkim nasleđem u neposrednom okruženju, isticanje značajnih kulturno-istorijskih tačaka na teritoriji svih sedamnaest beogradskih opština, ukazivanje na moguće itinerere u oblasti kulturnog turizma i upotreba mapa u turističke svrhe.

Bonus video:

(Espreso.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media