PRESLATKA MALTEZERKA TEA BEŽI OD REFLEKTORA, ALI JE ZA NAS IPAK ISPOZIRALA: Upoznajte ZVEZDU Pionirskog parka! FOTO
Ilustracija, Foto: Aleksa Petrović

ESPRESO LJUBIMAC

PRESLATKA MALTEZERKA TEA BEŽI OD REFLEKTORA, ALI JE ZA NAS IPAK ISPOZIRALA: Upoznajte ZVEZDU Pionirskog parka! FOTO

Zvezda današnje rubrike "Espreso ljubimac" je maltezerka Tea koja ne voli reflektore, ali je ispozirala samo za naš objektiv

Objavljeno:

Svi znamo da su maltezeri bele, umiljate pudlice, ali izgled ponekad može i da zavara.

Tea je presladak pas, koji svojom njuškicom već trinaest godina istražuje svet oko sebe, a na nju smo naišli šetajuću Pionirskim parkom tokom sunčanog oktobarskog dana.

Ovoj maloj, ali opasnoj maltezerki ništa ne može da promakne i iako ne voli reflektore, nakratko je ispozirala ispred Espresovog objektiva.

Maltezerka Tea
Maltezerka Teafoto: Aleksa Petrović

Kako kaže njena vlasnica, Tea nikada nije raspoložena za fotografisanje jer je ne drži mesto. I karakter joj je malo "prgav", ali to ne umanjuje njenu slatkoću.

- Gadan joj je karakter, kaže kroz smeh njena vlasnica i dodaje da je Tea kod nje od kada je imala dva ipo meseca.

- Zna da bude nezgodna. To je u karakteru malih pasa. Njoj je i majka bila takva. Dešavalo mi se da me izujeda iz čista mira. Ume da bude nezgodna. Kada mi dođu unuke ja je izmestim da ne rizikujem, ističe njena vlasnica za Espreso.

Pas, Kuče
foto: Aleksa Petrović

Tei je "upala kašika u med" pa uvek dobija samo najbolju hranu, o kojoj sada posebno vodi računa jer je u godinama.

- Uvek joj kupujem najbolju hranu, a pojavila joj se i neka alergija. Išli smo kod veterinara, pa sam morala da joj promenim specijalnu hranu za bele kučiće, za seniore, sa ribom, kaže njena vlasnica.

Njih dve su toliko povezane da su uskladile i "stajling" za šetnju u crvenoj boji.

1 / 11 Foto: Aleksa Petrović

Ovo možda niste znali o maltezerima:

Maltezeri su uživali status ljubimaca kraljevskih i prestižnih porodica više od 28 vekova. Prvi put su otkriveni na Malti i, naravno, otuda njihov naziv. Ova rasa pasa je za kratko vreme postala najbolji prijatelj bogatih i modernih dama širom Mediterana. Maltezeri su živahni i i vole da se igraju.

A evo nekoliko zanimljivih činjenica koje niste znali o njima.

1. Grci su se na specijalan način opraštali od svojih pasa. Kako za malteške pudle važi da žive u raskoši i bogatstvu, kod starih Grka se ova činjenica odnosila i na smrt. Svi maltezeri koji odu u raj za pse u Grčkoj su od davnina obavezno sahranjivani u posebne grobnice.

2. Maltezeri su tipični predstavnici pasa za društvo koji su vezani za svoje vlasnike. Teško podnose ostavljanje kod kuće. Iako sitni rastom obožavaju se igrati, a zahvaljujući inteligenciji lagano ih je dresirati. Miroljubivi su psi, ali osete li opasnost na istu će vlasnike upozoriti glasnim lajanjem.

3. Iako su poreklom sa Malte, mnogo godina su proveli i u Americi. Prvi maltezer koji je pronađen u Americi, bio je registrovan kao maltezer lav pas, i to je bilo davne 1877. godine.

4. U poslednje vreme na ulicama viđamo bele male pudle, sa po kojom braon šarom, i mislimo da su to maltezeri, varamo se. Malteške pudle su isključivo čisto bele, ukoliko imaju i jednu šaru, smatraju se mešancem. Mada onome ko ih voli ovo zapravo i nije mnogo bitno.

5. Maltezeri koji agresivno laju i reže na druge pse najčešće to čine jer ih vlasnici, iz straha da ih ne povrede od malena nisu puštali da se druže sa psima većima od sebe. Čine to iz straha. Vlasnicima takvih maltezera ponašanje njihovih ljubimaca, pogotovo kad iz sigurnosti naručja laju na velike pse čini se simpatično. Sve dok veliki psi ne uzvrate istom merom.

6. Pudlice, male, slatke i umiljate, ali za ovu rasu slobodno možemo reći i neustrašive. Malteške pudle su tihe i povučene, ali gazde ih slobodno mogu imati za psa čuvara. One se ne plaše velikih rasa, niti ljudi, a na velikoj razdaljini mogu čuti i osetiti kada se stranac približava vašim kućnim vratima, piše Opušteno.rs.

7. Žozefina Bonaparte, Marija Antoaneta, kraljica Škotske Meri, kraljica Elizabeta, kraljica Viktorija - sve ove dame iz prestižnog društva su za kućnog ljubimca imali maltezere. Ovo je dovoljno razloga zašto je malteška pudla savršen kućni ljubimac

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.