GRADIĆE SE TUNEL OD SAVE DO DUNAVA: Goran Vesić otkriva sve o sledećem VELIKOM PROJEKTU U BEOGRADU! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

intervju nedelje

GRADIĆE SE TUNEL OD SAVE DO DUNAVA: Goran Vesić otkriva sve o sledećem VELIKOM PROJEKTU U BEOGRADU! (VIDEO)

Gradski menadžer za Espreso otkriva šta je sve u planu da Beograd postane bolje mesto za život

Objavljeno: 16:14h

Rekli ste da se za novogodišnje praznike očekivalo 100.000 turista, i da će Beograd ozbiljno zaraditi. Da li su očekivanja ispunjenja, i kako je prošla Nova godina?

- Nova godina je prošla dobro. Bilo je više od 100.000 turista. Sa zvaničnim izveštajem ćemo izaći posle 15. februara. Novogodišnja proslava, odnosno beogradska zima počela je 1. decembra a završava se 15. februara, kada se završava poslednji program. Tada ćemo objaviti konačan izveštaj, u kojem ćemo objaviti tačno u dinar koliko nas je koštala Nova godina, koliko je turista bilo, koliko smo para zaradio grad, koliko hoteli. Građani moraju da vide ulaganje prema onome šta je grad dobio. Činjenica je da su procene da je grad zaradio samo u okviru tih novogodišnjih proslava više od 20 miliona evra, iz prostog razloga što kada to računamo, nije samo zarada grada. Grad zarađuje kroz boravišnu taksu, zarađuju hotelijeri tako što naplaćuju hotele, ugostitelji tamo gde oni sede, trgovinski lanci gde se nešto kupuje, kafići, i svi su oni subjekti grada Beograda, plaćaju porez. I, kada kažete zarada, onda govorimo o kompletnoj zaradi, a ne samo koliko se dobije od boravišne takse. Činjenica je da je to mnogo više, i da ćemo za ulaganje koje će biti oko 500.000 evra dobiti 20 puta više.

foto: Filip Plavčić

Kako napreduje rekonstrukcija Slavije, i fontane koja je planirana na Slaviji?

- Počeli smo da radimo fontanu, koja treba da bude gotova u prvoj nedelji maja. Biće muzička fontana, nešto što Beograd do sada nije imao. U decembru je raspisan tender i za kolovoz na Slaviji.

Da li je raspisan tender za rekonstrukciju tri saobraćajnice, na Slaviji, u Bulevaru oslobođenja i u Ruzveltovoj, i šta je u planu?

- Više od 15 kompanija je otkupilo dokumentaciju, što pokazuje veliko interesovanje. Tender nije mali, može da bude i više od 20 miliona evra sa bonusima.

foto: Filip Plavčić

Šta je u planu sledeće?

- Ono što me posebno raduje je pretvaranje centra grada u pešačku zonu. Uradili smo prvu fazu Obilićevog venca, sad sledi druga faza, radiće se Sremska ulica, rekonstrukcija Trga Republike, nastaviće da se radi Kosančićev venac, polako ćemo pretvoriti ceo deo, između Zelenog venca, Trga Republike, Tadeša Košćuška i Braće Jugović u pešačku zonu. Zatim je u planu autobuska stanica na Novom Beogradu u bloku 42. Raspisali smo tender za projektovanje, finansiranje i izvođenje radova na tunelu koji će povezati Savu i Dunav. To je veoma važan tunel za Beograd, gradiće se narednih nekoliko godina. To je na mestu gde je sada autobuska stanica, pošto će se raditi proširenje Savskog mosta, što je takođe novi projekat sa još po dve saobraćajne trake. Automobilima će se ulaziti direktno u tunel, i izlazićete skoro kod Pančevačkog mosta. To je nešto što treba da smanji saobraćaj skoro 14 odsto u gradu, o zagađenju neću da pričam, da ubrza saobraćaj u gradu, što treba Beogradu. Radimo projekat za tunel ispod Topčidera, to je tunel od mosta na Adi, završićemo kompletnu saobraćajnicu, očekujemo najkasnije do kraja jula da bude završena od Tošinog bunara moći ćete pravo da idete na most na Adi, što je važna infrastrukturna stvar. Izgradićemo 70 kilometara vodovodnih cevi, a postoji i desetogodišnji plan da se zameni kompletna vodovodna i kanalizaciona infrastruktura. Izaći ćemo sa projektom rekonstrukcije ulica prvog prioriteta, to je 1.600 kilometara u narednih 10 godina, uradićemo 67 novih fasada, od čega 20 u okolini Hrama. Najvažnije je da ovaj grad postane humaniji, i grad za sve Beograđane, u kojem će se oni osećati dobro, da se kvalitet građana poboljša.

(Milka Radović)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.