NEVEROVATNO: Čak 6 od 22 ministra u VLADI KOSOVA imaju OPTUŽNICE ZA KRIVIČNA DELA!
Foto: Beta

IZVRŠENO KRIVIČNO DELO ZLOUPOTREBE POLOŽAJA

NEVEROVATNO: Čak 6 od 22 ministra u VLADI KOSOVA imaju OPTUŽNICE ZA KRIVIČNA DELA!

Optužnice su u pravosudnim organima, ali dela za koja se sumnjiče nisu počinjena u toku mandata Vlade Kosova

Objavljeno: 05.10.2018. 13:12h

Protiv šest od ukupno 22 ministra u Vladi Kosova postoje optužnice kojima se oni sumnjiče da su izvršili krivična dela zloupotrebe položaja, nezakonitog zapošljavanja i posedovanja oružja.


Optužnice su u pravosudnim organima, ali dela za koja se sumnjiče nisu počinjena u toku mandata Vlade Kosova.


Optužnice "krase" zamenika premijera i ministra dijaspore i kapitalnih investicija Dardana Gašija, novog ministra trgovine i industrije Endrita Šalje, ministra infrastrukture Palja Ljekaja, ministra inovacija i preduzetništva Besima Bećaja i ministra Bezbednosnih snaga Kosova Rustema Beriše.


Ministar ekonomskog razvoja Kosova Valjdrin Luka bio je optužen za sukob interesa, ali je presudom Osnovnog suda u Prištini oslobodjen optužnice, a predmet protiv njega se nalazi u Apelacionom sudu.


Pre nešto više od godinu dana predsednik Kosova Hašim Tači inicirao je usvajanje jedinstvenog kodeksa kojim bi se osobama, protiv kojih su podignute optužnice, zabranilo vršenje javnih funkcija.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je prilikom imenovanja novog ministra trgovine i industrije Endrita Šalje, optuženog za posedovanje oružja, da ministre ne odredjuje on, već stranke koje su u koaliciji i na osnovu koalicionog sporazuma. Jedan od ministara i iz njegove stranke, Alijanse za budućnost Kosova, ima optužnicu.


Šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova traži da se zvaničnici koji su optuženi uklone iz institucija, a iste zahteve imaju i predstavnici civilnog društva.


Kako je objavio radio Slobodna Evropa, ona je zatražila usvajanje zakona kojim se osobama koje su optužene zabranjuje vršenje javnih funkcija, kao i usvajanje zakona kojim se oduzima imovina osobama za koje se sudskom presudom utvrdi da su je stekli nezakonitim putem.


Zakoni koji su na snazi na Kosovu ne zabranjuju obavljanje visoke javne funkcije i u slučajevima kada je protiv takvih osoba podignuta optužnica, sve dok sudska presuda ne postane pravosnažna.

U nacrtu novog Krivičnog zakona Kosova koji treba da stupi na snagu 1. januara 2019. godine predloženo je da se osobama koje su osudjene za korupciju zabrani obavljanje javnih funkcija u javnoj administraciji u periodu do 10 godina, od trenutka kada se donese pravosnažna presuda.


Pored ministara i nekoliko poslanika Skupštine Kosova, za izvršenje raznih krivičnih dela optuženi si i gradonačelnici nekoliko opština.

BONUS VIDEO

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media