TESTIRAO JE DA LI AJKULE ZAISTA OSEĆAJU KRV U VODI: Jutjuber je eksperimentom dokazao nešto NEOČEKIVANO! (VIDEO)
Testiranje koliko ajkule osećaju krv u vodi, Foto: Printscreen/ YouTube

eKSPERIMENT SA 21 MILION PREGLEDA

TESTIRAO JE DA LI AJKULE ZAISTA OSEĆAJU KRV U VODI: Jutjuber je eksperimentom dokazao nešto NEOČEKIVANO! (VIDEO)

Rober je tokom svog testa u okeansku vodu Bahama prvo ubacio razne tečnosti, riblje ulje, mokraću i kravlju krv, kako bi bio siguran da ajkule preferiraju miris krvi.

Objavljeno: 16:01h

BIVŠI inženjer NASA-e, a danas Jutuber sa 7,8 miliona pretplatnika, obeležio je Nedelju ajkula testirajući mogu li ajkule osetiti kap krvi u vodi.

Nedelja ajkula (Shark Week), godišnji događaj Discovery Channela posvećen tom okeanskom grabežljivcu, počeo je u nedelju, a Mark Rober učestvovao je na otvaranju originalnim sadržajem za Discovery Go aplikaciju. Video snimak je objavljen i na Jutubu i u 2 dana prikupio je gotovo 21 milion pregleda.

Rober je tokom svog testa u okeansku vodu Bahama prvo ubacio razne tečnosti, riblje ulje, mokraću i kravlju krv, kako bi bio siguran da ajkule preferiraju miris krvi. Prvo nijedna tečnost nije privukla puno pažnje životinja, ali nakon otprilike 20 minuta ajkule su počeće da primećuju krv.

Negde 15 minuta pre prvog sata ajkule su počele da prate krvi, samo da bi se okrenule čim su shvatile da on vodi do daske za surfovanje. Na kraju testa izbrojio je kako su četiri ajkule bila zainteresovane za riblje ulje, ni jedna za urin, dok je krv privukla 41 ajkulu.

foto: Printscreen/ YouTube

Rober je otišao i korak dalje te dao i svoju krv, s još nekoliko ljudi na brodu, kako bi utvrdili vole li ajkule ljudsku krv koliko i kravlju. U tom eksperimentu koristili su puno manje krvi i rezultat ih je malo iznenadio. Naime, ni jednu ajkulu nije privukla mala količina krvi.

- Ovo nikako nije savršen eksperiment, ali mislim da je sigurno reći da ako ajkule nisu došli proveriti 15 kapi ljudske krvi usred vode, verovatno nećete biti u opasnosti s malom ogrebotinom - rekao je Rober.

Sličan eksperiment izveli su MitBastersi pre više od 10 godina. U njemu Adam Savedž i Džejmi Hajneman prvo su pustili u vodu riblju krv i otkrili da je privukla ajkule. Međutim, kad su pustili svoju krv u vodu, otkrili su da ajkule pokazuju malo interesa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/IndexHR)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.