AJKULE SU U JADRANSKOM MORU UBILE 13 LJUDI! Ovo je PRAVA ISTINA!
Pojavila se ajkula u Jadranskom moru, Foto: printscreen/youtube

savetujemo

AJKULE SU U JADRANSKOM MORU UBILE 13 LJUDI! Ovo je PRAVA ISTINA!

Morski psi godišnje u proseku ubiju oko šest osoba, dok krokodili ubiju oko 1000, nilski konji više od 500, a lavovi i vukovi više od 100

Objavljeno:

U Jadranu su morski psi u poslednjih 120 godina ubili čak 13 ljudi, dok je 6 njih zadobilo povrede.

Stručnjaci ističu kako to, objektivno, nije mali broj s obzirom na to da su u vodama oko Malteškog arhipelaga u srcu Mediterana zabeležena samo dva napada.

Inače, morski psi godišnje u proseku ubiju oko šest osoba, dok krokodili ubiju oko 1000, nilski konji više od 500, a lavovi i vukovi više od 100.

Morski psi koji su opasni za čoveka – U Jadranu je do danas zabeleženo 8-9 vrsta koje potencijalno mogu biti opasne za čoveka. Najopasnija je velika bela ajkula, zmijozube ajkule, atlantska ajkula i druge vrste - kazao je za "Slobodnu Dalmaciju" Andrej Gajić, rukovodilac studija pri "National Geographicu" i generalni direktor "Sharklab International", organizacije koja se bavi proučavanjem morskih pasa, posebno onih iz Jadrana, ali i širom sveta.

Inače, u Jadranu postoje i neke specifične vrste ajkula poput široko rasprostranjene morske mačke, pene, kostelji, lisice koje rastu i do 6 metara, a samo im repna peraja zauzima pola telesne dužine (s njom neretko ošamute plen u jatu riba).

- "Anđeoske ajkule" oko Murterskog mora i na drugim mestima verojatno su jedna od poslednjih populacija u Mediteranu. Bele ajkule svakako ulaze u Jadran ili ga, pak, stalno nastanjuju, o čemu svedoči više od 60 potvrđenih susreta na istočnoj obali u poslednjih 150 godina. Postoje i brojne malo poznate fascinantne dubokomorske vrste, od kojih čak neke imaju mogućnost da svetle - ističe Gajić.

Mako morski pas u blizini Makarske

Kada je reč o morskom psu koji je nedavno viđen u blizini Makarske Galić ističe da se jasno videlo da je reč o smušenoj i poprilično dezorijentisanoj jedinki.

– Mako morski pas je autohtoni stanovnik Jadranskog mora, a s oko pet potvrđenih susreta godišnje, posebno u južnom delu, nije toliko retka vrsta. Poznati su nam susreti s novorođenim jedinkama, ne starijim od nekoliko meseci, do adulta (odrasle jedinke) ukupne dužine više od 400 centimetara. Istina, s obzirom na to da se radi o pučinskoj vrsti, nije baš uobičajeno da prilazi toliko obali. Odlikuje se posebno brzim kretanjem kroz vodu, koje u pojedinim slučajevima premašuje 70 km/h, što je oko 20 metara u sekundi.

Iako ne postoji objektivni razlog za strah, brigu ili paniku neophodno je istaći kako je reč o vrsti koja može biti potencijalno opasna za čoveka.

- Najnovije studije ukazale su da mako morski psi neretko vrše procjenu objekta koji se ispred njih nalazi (npr. čoveka), pokušavajući oceniti predstavlja li objekt direktnu opasnost. Mogu vrlo visoko iskočiti iz vode, prema nekim autorima zabeleženi su skokovi preko devet metara u vazduh, što je zaista zapanjujuće videti - kaže Gajić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Dnevni avez)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.