RODILA DETE, PA SHVATILA DA VIŠE LIČI NA DOKTORA NEGO NA NJENOG MUŽA! Lekar je uradio nešto NEČUVENO
Rebeka Dikson i Norman Barvin, Foto: Printscreen/BBC

Genetički nemoguće

RODILA DETE, PA SHVATILA DA VIŠE LIČI NA DOKTORA NEGO NA NJENOG MUŽA! Lekar je uradio nešto NEČUVENO

Nagrađivanom lekaru je oduzeta licenca nakon što je godinama radio na svoju ruku

Objavljeno: 22.07.2019. 13:54h
  • 177

Izdali ste poverenje svojih pacijenata i vaši su postupci mnogo uticali na pacijentkinje i njihove porodice pa ste im naneli nepopravljivu štetu koja će ih pratiti generacijama, rekao je predstavnik kanadskih lekara Stiven Bodli pre oduzimanja titule lekaru Normanu Barvinu.

foto: Printscreen/BBC

Nakon tri godine od pokretanja postupka, Barvin je kažnjen za svoje postupke. Optužbe sežu još od 1970-ih iz najmanje dve klinike za neplodnost u Ontariju.

foto: Printscreen/BBC

Potvrđeno je 13 slučajeva u kojima je Barvin koristio vlastitu ili nepoznatu spermu za oplođivanje svojih pacijentkinja. Pre šest godina bio je sankcionisan i nakratko suspendovan jer je pogrešnom spermom oplodio tri pacijentkinje.

Poslednja istraga pokrenuta je kad su na parnicu stigli dokumenti koji su ukazivali na to da je oko stotinak dece začeto nakon što su majke dobile pogrešnu spermu, dok se 11-oro dece genetički poklapalo s lekarom za neplodnost.

 

- Osećala sam se izigrano, prljavo, kao da sam bila silovana - rekla je jedna od pacijentkinja, dok je njen partner dodao:

- Zamislite tu torturu. Gledate decu kako odrastaju i sve manje liče na vas.

foto: Printscreen/BBC

Podsetimo, prvi par koji je shvatio da nešto ne 'štima' su bili Davina i Danijel Dikson koji su se dr. Barvinu obratili 1989. godine. Dvadeset godina kasnije njihov lekar opšte prakse se iznenadio činjenicom da dvoje plavookih roditelja ima dete smeđih očiju.

Predložio im je testiranje, a strahovi porodice Dikson su potvrđeni - Davina nije oplođena spermom svog supruga Danijela.

Poznati lekar 1997. godine je nagrađen najvišim ordenom časti Kanade, a 2014. godine je prestao da radi nakon što je priznao da je četiri žene oplodio - pogrešnom spermom.

Bonus video:

(Espreso.rs/24sata.hr)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media