6 MAGIČNIH KVALITETA: Samo ovako ćemo postati BOLJE OSOBE!
Treba uzeti u obzir osobine koje prepoznajemo kod drugih, Foto: Profimedia

saveti

6 MAGIČNIH KVALITETA: Samo ovako ćemo postati BOLJE OSOBE!

Treba uzeti u obzir osobine koje prepoznajemo u drugima

Objavljeno: 22.07.2019. 07:46h
  • 3

Često se kaže da je ono što vidimo u drugima odraz nas samih; ali kako to može da bude istina ako nekog vidimo kao disciplinovanog i upornog, a mi se svaki dan trudimo samo da ustanemo iz kreveta u isto vreme?

Iako se na prvi pogled čini kontradiktorno, treba uzeti u obzir osobine koje prepoznajemo u drugima, a mislimo da kod nas leže uspavane i čekamo da ih napokon aktiviramo, objasnio je motivacioni govornik, autor i životni trener Tom Crawshaw.

- Ako ste sebe navikli da svako jutro odgađate 'biti bolji', usvajate ljenost, a ne disciplinu - upozorava Crawshaw.

- Isto tako, priča, ako se naljutite svaki put kad vas netko npr. prestigne na autocesti, tada svesno odabirete ljutnju, a ne saosećanje - kaže Crawshaw i dodaje da takve situacije možemo sprečiti ako promislimo o sledećim ljudskim kvalitetama koje bismo svi trebali razvijati i negovati.

1. Integritet

Najvažnija kvaliteta koju bi mnogi trebali da traže u drugima kad razvijaju nove odnose jeste integritet, kaže Crawshaw.

- Nečiji nam integritet govori može li osoba i uraditi sve ono što kaže i naumi, a oni koji uvek postupaju kako su obećali kod drugih podstiču osećaj da su iskreni i sigurnost da se svi mogu pouzdati u njihovu reč - objasnio je Crawshaw koji kaže kako sigurno svi znamo ljude koji vole puno da pričaju, ali ništa ne poduzimaju. Njima, tvrdi on, ego stoji na putu, prisiljavajući ih tako da kažu ono zbog čega će pred drugima ispasti bolji. No, u stvarnosti oni s postupcima ne mogu podupreti izrečene tvrdnje.

2. Znatiželja

Istinska znatiželja o drugima i svetu oko nas privlači nova iskustva koja bismo inače mogli propustiti, podseća Crawshaw i kaže:

- Svi oko nas imaju jedinstvene priče i iskustva koja nam mogu ponuditi, ali mi to često ignorišemo. Jedan od preduslova za razvijanje dubljeg osećaja znatiželje je spremnost da se oslobodimo straha da će nas neko osuđivati ako kažemo ili učinimo nešto neobično.ili "drugačije".

Drugi preduslov je komunikacija s drugima, čak i kad ih ne poznajemo (zamislite da npr. s nekim u punom autobusu započnete razgovor).

- Takvo će ponašanje neki smatrati preotvorenim, ali njime zapravo nikom ne činimo štetu i na kraju može rezultovati novim poznanstvima i spoznajama - objasnio je Crawshaw.

3. Zahvalnost

Epidemija depresije koja zahvata svet pre svega dolazi iz nepriznavanja vrednosti u sadašnjem trenutku i nedostatka zahvalnosti za sve u životu, a zbog toga je zahvalnost presudna za sretan život i za stalnu težnju da postanemo "najbolja verzija samih sebe" - objašnjava Crawshaw koji kaže i da, u trenutku kad počnemo stvari poput hrane, skloništa i odeće uzimati zdravo za gotovo, sebe počinjemo shvatati previše ozbiljno.

- Zahvalnost nam pomaže da lakše usmerimo svoju pažnju na neke neverovatne ljude, stvari i iskustva oko nas, a iskrena zahvalnost ima moć da promeni celo "stanje uma", pa počinjemo više da  cenimo život, dodaje.

4. Saosećanje

Dalaj Lama je napisao otprilike ovako: "Saosjećanje je težnja, stanje uma, koji želi da drugi budu slobodni od patnje. Ono nije pasivno - reč je o altruizmu koji aktivno nastoji druge da oslobodi od patnje. Istinsko saosećanje zato mora sadržavati mudrost i ljubav - podseća Crawshaw koji njegovu misao ovako tumači:

- Čovek mora da razume prirodu patnje od koje želi da oslobodi druge (to je mudrost), i mora iskusiti duboku, intimnu povezanost i empatiju s drugim čulnim bićima (to je ljubav).

5. Iskrenost

Iskrenost treba primenjivati ​​u svim područjima života, i to tako da za početak, kao najvažnije, budemo iskreni prema sebi. Biti iskren ključno je za razvoj karaktera, a svi odnosi, posebno oni intimniji, zahtevaju iskrenost kao čvrst temelj.

- Ako počnete da govorite laži ili da prikrivate ​​istinu, na kraju ćete uništiti poverenje koje ste već razvili ili ga tek pokušavate izgraditi, a jednom narušeno poverenje je teško vratiti - objašnjava Crawshaw i kaže da "biti potpuno iskren sve vreme u početku može biti teško jer se bojimo osude ili odbijanja, a i jer nemamo kontrolu nad tim kako će ko na istinu da reaguje. A s onim ko ne može da podnese istinu možemo samo saosećati -  zaključuje.

 

6. Hrabrost

Velika je hrabrost potrebna da izađemo iz svoje zone udobnosti i da počnemo da se borimo protiv svojih strahova, objašnjava sagovornik koji kaže kako ipak "svi posedujemo tu hrabrost potrebnu za delovanje, uprkos svim našim strahovima." Naravno, dodaje, strah će se pojaviti s vremena na vreme, ali s dovoljno hrabrosti, bez obzira na njega možemo sigurno krenuti napred, piše portal consciousreminder.com.

Bonus video:

(Espreso.rs/consciousreminder.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media