DEŠIFROVAN VOJNIČEV RUKOPIS?! Britanski lingvist tvrdi da je za samo dve nedelje razbio tajni kod! EVO ŠTA PIŠE
Voynichev rukopis, Foto: Profimedia

misterija

DEŠIFROVAN VOJNIČEV RUKOPIS?! Britanski lingvist tvrdi da je za samo dve nedelje razbio tajni kod! EVO ŠTA PIŠE

Tajanstveni rukopis nosi ime po poljskom trgovcu, kolekcionaru i pustolovu Vilfridu Vojniču

Objavljeno: 08:25h

Navodno je britanski lingvist dr. Džerard Češir sa Univerziteta Bristol dešifrovao "Vojničev rukopis", najzagonetniji zapis na svetu.

Otkako je Češir nedavno u uglednom časopisu Romance Studies objavio svoj rad prema kojoj je Vojničev rukopis zapis sastavljen za aragonsku kraljicu Mariju od Kastilje (1401- 1458), vodi se žestoka akademska rasprava o ispravnosti te teorije.

Simboli

Tajanstveni rukopis nosi ime po poljskom trgovcu, kolekcionaru i pustolovu Vilfridu Vojniču (1865-1930) koji ga je 1912. godine otkupio od isusovaca u Villi Mondragone u Italiji. Vojnič je tokom svog života pokušao da dekodira tajanstveni rukopis za koji je verovao da je nastao na severu Italije za vreme renesanse, ali bezuspešno.

Dešifrovanje zagonetnog manuskripta nije uspelo ni vodećem svetskim kriptografima, uključujući genijalnog Alana Turinga i stručnjake iz FBI-ja.

foto: Profimedia

Stoga je Vojničev rukopis postao neka vrsta svetog grala kriptografije, a od 1969. godine nalazi se na Univerzitetu Jejl. Zapis se sastoji od 240 stranica, a nagađa se da ih je bilo minimalno 270. Iako na prvi pogled rukopis izgleda sasvim čitljiv, tek nekoliko njegovih znakova podseća na one nama poznate, uključujući i simbole koji izgledaju kao brojevi. S obzirom na to da kriptografi i mnogi stručnjaci nisu bili u stanju da pročitaju tekst, podelili su ga na šest različitih delova.

Teorija

Rukopis se prvi put spominje u 17. veku. Kad je 2009. godine podvrgnut datiranju pomoću ugljenika-14, otkriveno je da je nastao između 1404. i 1438. godine.

O sadržaju manuskripta izneseno je mnoštvo teorija, neki kažu da opisuje alhemijske eksperimente Rodžera Bejkona, jednog od najpoznatijih alhemičara 13. veka, a po drugima je to rasprava o eliksiru mladosti. Ima i onih koji smatraju da je rukopis obična srednjovekovna prevara.

foto: Profimedia

Ali, Džerard Češir ima svoju teoriju prema kojoj su autorke rukopisa dominikanke koje su za kraljicu Mariju od Kastilje napisale "sažeti pregled informacija o lečenju travama, terapeutskim kupkama i astrološkim znakovima" na protoromanskom (vulgarni latinski) jeziku, preteči italijanskog, portugalskog, francuskog i ostalih romanskih jezika.

Češir tvrdi da je rukopis dešifrovao za svega dve nedelje "kombinacijom lateralnog mišljenja i genijalnosti". Iako objavljen u etabliranom časopisu, njegov je rad naišao na niz kritika.

Univerzitet Bristol poslao je saopštenje da rad predstavlja lični stav pa ga je uklonio sa svojih mrežnih stranica.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.