DEČAK (4) UMRO OD SUVOG UTAPANJA: Nekoliko dana nakon kupanja u jezeru dobio je užasne simptome!
Frenki je nažalost preminuo, Foto: Screenshot

oprez

DEČAK (4) UMRO OD SUVOG UTAPANJA: Nekoliko dana nakon kupanja u jezeru dobio je užasne simptome!

Prvi simptom nakon što se udahne voda može biti samo kašalj, no u roku od 24 sata mogu se razviti i ostali

Objavljeno:

Roditelji četvorogodišnjaka Fenkija Delgedija koji je preminuo nekoliko dana nakon boravka na jezeru, usled simptoma suvog utapanja, pokrenuli su kampanju za podizanje svesti o važnosti prepoznavanja simptoma i pravovremene reakcije roditelja kad ih uoče, kako bi se sprečila smrt drugih mališana.

- O suvom utapanju govorimo kada osoba umesto vazduha u pluća udahne vodu. Tokom letnih meseci u posebnoj su opasnosti mala deca koja su lošiji plivači, zbog čega lako mogu udahnuti morsku ili slatku vodu tokom kupanja u moru ili bazenima - pojašnjava pedijatar dr. Iva Palčić.

Prvi simptom nakon što se udahne voda može biti samo kašalj, no u roku od 24 sata mogu se razviti i ostali, među kojima je i edem pluća, koji može imati i fatalan ishod.

Tako Frenkijevi roditelji kažu da su nekoliko dana nakon izleta na more primetili da je postao uznemiren, a javili su se prolv i povraćanje, ali njegova porodica to nije povezivala s igrom na plaži i trenutkom kad je Frenki pao u vodu i verovatno je naglo progutao.

Kasnije mu se javila bol u grudima, pa teško disanje, sve dok odjednom, usred noći, nije izdahnuo.

Kako su se simptomi razvijali jedan po jedan tokom dana, roditelji nisu reagovali na vreme, piše portal za roditelje Parents.

- Reagovati treba ako dete diše plitko i ubrzano, kašlje, ima bolove u grudima, bledo je, povraća i pojačano se znoji. Ono što roditelji osim smetnji kod disanja mogu da primete su promene ponašanja i izrazita pospanost, do kojih dolazi zbog nedovoljnog dolaska kiseonika u mozak. Može doći i do gubitka svesti, a na kraju i do smrtnog ishoda, ako se na vreme ne interveniše - upozorava Palčić.

- Lečenje suvog utapanja je relativno jednostavno i uspešno ako se dete na vreme dovede u bolnicu - dodaje.

- Sastoji se u primeni kiseonika i diuretika – lekova za izmokravanje, koji se između ostalog primenjuju u terapiji edema pluća. Na kraju, bitno je reći da kod bilo kakve sumnje na utapanje dete je potrebno pojačano nadzirati sledećih 24 sata, najbolje u bolnici, kako bi se na vreme primetili simptomi suvog utapanja, preduzele sve potrebne mere lečenja i izbegao smrtni ishod - kaže sagovornica portala "24 sata".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.