ŽENA JE UMRLA U 99. GODINI ŽIVOTA: Kada su studenti medicine otvorili telo, otkrili su nešto POTPUNO FASCINANTNO
Žena je bila jedinstven slučaj (ilustracija), Foto: EPA/SANJAY BAID

NEVEROVATAN SLUČAJ

ŽENA JE UMRLA U 99. GODINI ŽIVOTA: Kada su studenti medicine otvorili telo, otkrili su nešto POTPUNO FASCINANTNO

"Mislim da su izgledi za pronalaženje druge osobe kao što je ona možda jedan od 50 miliona"

Objavljeno:

Voren Nilsen se sa svojim kolegama na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Portlandu spremao da prisustvuje disekciji leša, kada su doživeli nešto što će pamtiti celog života.

Njegovoj studenskoj grupi dodeljen je leš žene koja je preminula u 99. godini života, prirodnom smrću. Njeno ime bilo je Rouz Meri Bentli, što studenti tada nisu znali, jer se poštovalo njeno pravo na anonimnost.

Ali, studenti su uskoro otrkili da je telo gospođe Bentli bilo toliko jedinstveno, da je zaslužila svoje mesto u medicinskim udžbenicima. Razlog tome je što su njeni vitalni organi bili potpuno "pogrešno postavljeni" na suprotnim mestima od uobičajenih - kao odraz u ogledalu.

- Mislim da su izgledi za pronalaženje druge osobe kao što je ona možda jedan od 50 miliona - rekao je asistent profesora Kameron Valker, koji predaje kliničku anatomiju na Univerzitetu za zdravlje i nauku u Oregonu.

- Mislim da je niko od nas neće zaboraviti, iskreno.

Čim su joj otvorili grudi, studenti su videli da Rouz nema veliku venu koja se inače nalazi sa desne strane srca. Umesto toga, bila je sa leve strane, a umesto da ide ispod jetre kao što je normalno, prostirala se njenom dijafragmom. Ali to nije bila jedina abnormalnost.

Brojne vene koje obično "ispumpavaju" jetru i druge delove grudne šupljine ili su nestale ili su izbijale sa neobičnog mesta. Desno plućno krilo imalo je samo dva režnja, umesto standardnih tri, dok je desna pretkomora njenog srca bi dvostruko veća od normalne veličine.

- I umesto da ima želudac na levoj strani, što je normalno, želudac joj je bio na desnoj strani - rekao je Voker.

- Njena jetra, koja se obično pojavljuje uglavnom desno, bila je pretežno na levoj strani. Njena slezina je bila na desnoj strani umesto normalne pojave na levoj strani.

Ovo stanje koje se stručno naziva situs inversus javlja se kod 1 od 22.000 beba, a takva deca obično ne prežive 5. godinu života. Pre Rouz, koja je živela 99. godina, najduže je sa ovim stanjem živeo jedan 73-godišnjak.

Rouz Meri je bila frizerka, koja je volontirala kao medicinska sestra u Drugom svetskom ratu. Tokom većine svog života bila je zdrava, volela je da pliva, i rodila je četvoro dece.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.