HTELA SAM DA IH DOZOVEM, ALI NISAM MOGLA! Strašna ispovest žene koja je bila U KOMI, a toga je postala SVESNA!
Naomi je doživela užas, Foto: Facebook printscreen

UŽASNA BOLEST

HTELA SAM DA IH DOZOVEM, ALI NISAM MOGLA! Strašna ispovest žene koja je bila U KOMI, a toga je postala SVESNA!

To se stanje inače naziva i 'sindrom zaključanosti'

Objavljeno:

Irkinja Naomi Bejli (33) je obolela od meningitisa koji je brzo napredovao, pa su lekari odlučili da je stave u indukovanu komu.

No ona se u tom stanju probudila, nije se mogla da se pomeri ni da govori, ali je čula sve što se događalo. A ne samo da je čula svoje roditelje, supruga i lekare, odjednom je čula i kako sveštenik govori o bolesničkom pomazanju.

- Pokušavala sam da ih dozovem, ali nisam mogla - ispričala je Naomi za The Sun, dodajući da je bila uverena da umire.

To se stanje inače naziva i 'sindrom zaključanosti', kad je osoba svesna svega što se događa, ali nije u stanju normalno da komunicira i čini joj se da je potpuno paralizovana.

- Jedno sam veče legla s jakom glavoboljom, a kako godinama imam migrene mislila sam da je još jedan napad - priča Naomi.

U kući su bili i njen suprug Džerard (44) i jednogodišnja ćerkica Nida, a ona je, kad joj je ujutro i vrat bio ukočen, shvatila da ipak nije reč o običnoj migreni. Zadnje čega se seća je da je pozvala muža da se s posla vrati kući. Pronašao ju je onesveštenu, na kuhinjskom podu.

Na putu prema bolnici se Naomi probudila, ali nije prepoznavala ni ćerku ni supruga, bila je potpuno dezorijentirana, pa je čak u autu pokušala da skine odeću. Lekari su odmah, i pre dijagnoze, dali liekove za meningitis. Nakon tog su je, kako priča, odveli na hitnu operaciju mozga, da se ukloni višak tečnosti iz lobanje koji je stvarao pritisak.

- Ispalo je da mi je jaki meningitis uzrokovao curenje tečnosti iz kičme stanje koje se zove i 'curenje cerebralno spinalne tečnosti' - priča Naomi, kojoj su nakon toga u bolnici Royal Victoria Hospital u Belfastu dijagnostikovali pneumokokni meningitis.

Lekari su odlučili da je stave u indukovanu komu u kojoj je bila sedam dana, dok se telo borilo da preživi.

- Jedan sam dan tako ležala i kao da mi se mozak probudio, ali telo nije - priča Naomi koja je nakon toga čula kako sveštenik čita o bolesničkom pomazanju, dok su roditelji, suprug i braća sedeli pokraj nje i opraštali se.

- Ležala sam prestravljena, pokušavala im dati do znanja da sam tu, ali nisam mogla - kaže Naomi kojoj su kasnije ispričali da su lekari njenoj porodici rekli da se pripreme na najgore, zbog teškog stanja u kojem je bila.

Tek nakon sedam dana borbe, Naomi se dovoljno oporavila da vidi svoju ćerku Nidu.

- Nisam još mogla da govorim, ali su muž i ćerka bili pored mene - kaže Naomi i dodaje da je to bilo baš na Božić 2016., njihov prvi Božić utroje.

Danas još, zbog posledica, Naomi mora da zapisuje voje obveze da ih ne bi zaboravila, pa se uglavnom oslanja na mamu i muža koji je podsećaju šta mora da obavi. Još se, kaže, seća jenčanja i dana kad se Nida rodila, ali punu godinu nije ostajala sama s njom, da se napad ne bi ponovio. Najteže joj je bilo, priča, gledati druge kako s njom rade sve što je ona htela sama.

Naglašava i kako je važno da se vakcinišu oni koji misle da bi mogli da obole od meningitisa, što posebno važi za mlade ljude, novopečene studente koji žive u domovima, gde svakodnevno upoznaju mnoštvo novih ljudi. Kaže da joj je meningitis uzeo mnogo, i da joj je zato još važnije upozoriti druge da zatraže pomoć ako osete simptome poput 'jakog mamurluka'.

Sindrom zaključanosti je stanje koje se javlja kad je osoba svesna i prisebna, ali ne može da komunicira i čini joj se da je paralizovana. Ponekad ljudi mogu pomicati očima ili treptati, a do ovog sindroma dolazi kad su donji deo mozga i moždano deblo oštećeni, a gornji deo radi kako treba.

Kada se javlja?

- događa se kao posledica trovanja s nekim zmijskim otrovima

- kao posledica moždanog udara koji pogađa moždano deblo

- kao posledica Multiple Skleroze (MS)

- zbog lezija na moždanom deblu

Da bi komunicirao s takvim pacijentima, Švedski je tim naučnika izumeo oblik čitanja baziran na sistemu koji meri nivo kiseonika u krvi i aktivnosti u mozgu. Tako razmišljajući o odgovoru 'Da' ili 'Ne', pacijent preko računara može da pomakne strelicom koja će pokazati na odgovor o kojem razmišlja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.