ZAMALO UMRLA ZBOG LEKA KOJI SE PRODAJE I U SRBIJI: Koža joj je izgledala kao da ima opekotine! (FOTO)
Lek se prodaje i u Srbiji, Foto: Printscreen/Facebook

ČITAJTE UPUTSTVA ZA LEKOVE!

ZAMALO UMRLA ZBOG LEKA KOJI SE PRODAJE I U SRBIJI: Koža joj je izgledala kao da ima opekotine! (FOTO)

Koža joj je izgledala kao da se topi, kao da ima strašne opekotine. Imala je glavobolje i telensna temperatura joj je porasla

Objavljeno:

Američka učenica Ešli Silvermen (14) iz Los Anđelesa dobila je od od psihijatra lek Lamictal zbog naglih promena raspoloženja. Dve nedelje kasnije pojavio joj se osip na licu koji se proširio na celo telo.

Lek koji je devojčica uzimala se prodaje i u Srbiji.

Stanje je postalo toliko loše da je završila u bolnici. Koža joj je izgledala kao da se topi, kao da ima strašne opekotine. Imala je glavobolje i telensna temperatura joj je porasla.

Pogledajte kako je lek uticao na devojku:

Oporavila se nakon dve nedelje i tada su je pustili kući. Bilo je to u novembru prošle godine, a lekari su rekli da su ih iz FDA, Američke uprave za hranu i lekove, već upozoravali na taj lek, na opasne nuspojave. Njen otac sada je odlučio da podeli iskustvo svoje ćerke u javnosti kako bi upozorio druge da pažljivo čitaju uputstva koje dolaze uz lekove i da ih shvate ozbiljno.

Devojka je o početku cele priče razgovarala sa novinarima Fox 11 televizije. Mislila je da su promene raspoloženja normalan deo puberteta i nije bila svesna da zbog toga treba da uzima lekove.

Međutim, psihijatar je te nagle promene u njenom raspoloženju ocenio abnormalnim i prepisao joj je Lamictal, lek odobren za lečenje bipolarnog poremećaja i epilepsije.

- Isprva se osip pojavio na nekim mestima na licu, a onda se to proširilo na vrat, grudi. Počeli su se javljati mehurići. Osećala sam se kao da gorim, nisam mogla da se pomeram i gledam, mislila sam da ću umreti. Nisam mogla samostalno da jedem ni da dišem - rekla je.

Lekari su postavili dijagnozu, Stivens-Džonsonov sindrom izazvan pomenutim lekom. Počinje sa simptomima sličnim gripu, uključujući kašalj i groznicu, kao i pojavu crvenog osipa na koži koji se širi čak i na sluznicu usta i nosa.

U težim slučajevima može dovesti do komplikacija, poput upale pluća, sepse i zatajenja organa. Oko 10 posto pacijenata s tom dijagnozom umire, prenosi Dejli Mejl.

Kod lečenja se najpre prestaje sa uzimanjem leka koji je uzrok svega, potom se menjaju elektroliti intravenski sa posebnom tečnošću i pacijentu se daju antibiotici kako bi se sprečila infekcija.

Psihijatar koji joj je dao lek posetio ju je u bolnici. Rekao je: 'Ja ću preuzeti punu odgovornost, nikada u životu nisam vidio ovako nešto.'.

Lekari su rekli roditeljima da će biti potrebno šest meseci da im se ćerka potpuno oporavi. Ešli se vratila u školu iako još uvek ima fleke po leđima, stomaku i na rukama. Ipak, srećna je što crvenih mrlja više nema na licu.

Ovaj lek se prodaje i u Srbiji

Lek Lamictal se može naći i na našem tržištu i primenjuje se u terapiji dve vrste stanja – epilepsiji i bipolarnog poremećaja.

Na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije može se pročitati upustvo za korišćenje ovog leka, na kome su pomenuta česta i retka neželjena dejstva, koja mogu da se jave kod najviše 1 na 10000 pacijenata. Između ostalog, pominju se i:

  • kožne reakcije koje mogu ugroziti život
  • sindrom egzantema izazvanog primenom leka sa pojavom eozinofilije i pojavom sistemskih simptoma
  • povišena telesna temperatura (groznica)
  • mučnina i povraćanje
  • otok tkiva lica (edem) ili otok žlezda na vratu, u pazuhu ili preponama (limfadenopatija)
  • teški poremećaji zgrušavanja krvi, koji može prouzrokovati pojavu neočekivanog krvarenja ili modrica
  • halucinacije ("videti" ili "čuti" realno nepostojeće pojave)

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.