LEKARI TVRDILI DA IMA INFEKCIJU KOŽE, A IZJEDAO JU JE RAK: Priča ove žene treba svima da bude PRIMER BORBE
Ilustracija, Foto: Profimedia

POTRESNA PRIČA

LEKARI TVRDILI DA IMA INFEKCIJU KOŽE, A IZJEDAO JU JE RAK: Priča ove žene treba svima da bude PRIMER BORBE

Kaže da joj je to bilo nepodnošljivo, ali da su je doktori uveravali da je u pitanju infekcija kože

Objavljeno:

Džejd Viston (36) iz Pitsa u Velikoj Britaniji 2015. godine je nekontrolirano počela da se češe, te je stalno "kopala po sebi", zbog čega joj je telo bilo prekriveno ranama.

Nakon što su je doktori dve godine uveravali da je u pitanju infekcija kože, u februaru 2017. godine joj je konačno dijagnostifikovana četvrta faza Hodgkinovog limfoma, i to nakon što je koža na grudima počela da joj bubri.

U tom trenutku rak se već proširio na pluća i jetru, a gospođa Viston je odmah krenula na hemoterapiju. Uprkos tome, rak je nastavio da se širi.

Nakon što je iscrpila sve mogućnosti lečenja u Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS-u), gospođa Viston, koja se udala za svog supruga Vinca (38) prošlog novembra, sad pokušava da kupi lek panobinostat, koji je dostupan samo pacijentima s multiplim melomom raka krvi.

- Pokušavam da skupim 120.000 funti kako bih sebi spasila život. Moja jedina opcija u NHS-u je bila da prihvatim svoju bolest i dobijem palijativno lečenje - rekla je gospođa Viston.

- Do sada sam prikupila dovoljno za prvi ciklus leka koji se zove panobinostat, a koji uključuje 18 tableta. Posle drugog ciklusa sredinom marta obaviću PET skeniranje (Pozitronsku emisijsku tomografiju) kako bi se utvrdilo ima li lek učinka - objasnila je gospođa Viston.

- Dijagnostifikovana sam u četvrtom stadijumu raka kad se već proširio na pluća i jetru. Nisam imala pojma da svrab kože može da bude simptom raka - ispričala je gospođa Viston za Daily Mail.

Kod gospođe Viston se 2015. godine pojavio svrab i ekstremni umor.

- Toliko sam se češala da je to počelo da utiče na moj svakodnevni život, bila sam prekrivena ranama i kopala sam rupe po sebi - rekla je.

Kaže da joj je to bilo nepodnošljivo, ali da su je doktori uveravali da je u pitanju infekcija kože. Trebalo je čak dve godine da je pošalju kod dermatologa i to kad su joj počele upale kože na grudima.

- Na ultrazvuku je otkriveno da su mi natečeni limfni čvorovi. A nakon biopsije mi je konačno dijagnostifikovan Hodgkinov limfom. Isprva sam osećala olakšanje nakon što sam godinama išla od doktora do doktora - prepričava gospođa Viston.

Napokon naoružana dijagnozom, gospođa Viston je izdržala nekoliko ciklusa hemoterapije, koja nije uspela da spreči širenje raka.

Nakon šest meseci otkriven joj je rak u kičmi, rebrima, kukovima i limfnim čvorovima.

- U poslednje dve godine sam samo jednom bila u remisiji, ali neću odustati - izjavila je gospođa Viston.

Upućena je u Centar za lečenje raka u bolnici University College u Londonu, gde je stavljena u grupu za ispitivanje novog leka kako bi mogli da uporede učinak novog leka i ovog koji je dobila preko NHS-a.

Na žalost stavljena ju u kontrolnu grupu koja je trebala da dobije lek koji je već dostupan na tržištu, te je odlučila da se ne odazove.

Gospođa Viston je tada započela još jedan krug hemoterapije, koji je opisala prestrašnim.

- Bila sam u bolnici devet dana, a to je rezultiralo time da sam se srušila i novim problemima s bubrezima - ispričala je.

Nakon što je dva dana kod kuće ležala, gospođu Viston su hitno odvezli natrag u bolnicu jer je dobila sepsu. Na skeneru su otkrili da se rak proširio na jetru, stomak i pluća.

Uprkos svemu što je pretrpela, gospođa Viston i njen sadašnji muž su nakon 12 godina veze odlučili da se venčaju.

- Vince me podržavao svaki korak ovog groznog putovanja, a prošle godine smo odlučili da iskoristimo svoju ušteđevinu i venčamo se jer je to nešto što smo oduvek želeli da učinimo. Na venčanju je bila porodica i najbliži prijatelji i bilo nam je savršeno - rekla je.

Gospođa Viston je pokrenula GoFundMe, kampanju za prikupljanje novca za skupo lečenje, i do sada je prikupila više od 47.000 funti.

Tvrdi da joj je osiguranje ponudilo paket za palijativnu negu, ali da joj je medicinska sestra s kojom se sprijateljila, preporučila da pokuša s panobinostatom.

- Želim da završim svih šest ciklusa novog leka do sredine marta. Ako ne uspem, nemam izbora nego da započnem palijativno lečenje raka. Šokirala me velikodušnost ljudi, jer smo već uspeli da skupimo više od trećine novca koji mi treba za lečenje - rekla je.

Gospođa Viston želi da upozori ljude da ne ignorišu znakove upozorenja da nešto s njima nije u redu.

- Prihvatila sam mišljenje doktora da mi nije ništa ozbiljno jer to nije uobičajen simptom Hodgkinova limfoma, širenje na jetru je uzrokovalo svrab kože - objašnjava.

Intenzivan svrab može biti znak problema jetre zbog blokiranja žučnih puteva, zbog čega žučni proizvodi ulaze u krvotok i talože se u kožu.

- Ne znam da li bi bilo drugačije da je moj rak dijagnostifikovan ranije, ali neću odustati, želim da živim - dodala je gospođa Viston.

Bonus video

URME SU NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVETU: Pogledajte deset razloga i ZAŠTO!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.