MISLILA SAM DA BOG ŽELI DA ĆUTIM! Časne sestre progovorile o SILOVANJIMA koje su doživele u crkvi
Časne sestre bile su žrtve silovanja (ilustracija), Foto: EPA/ANGELO CARCONI

nakon priznanja pape

MISLILA SAM DA BOG ŽELI DA ĆUTIM! Časne sestre progovorile o SILOVANJIMA koje su doživele u crkvi

"Prvi put kad sam shvatila da sam žrtva seksualnog zlostavljanja imala sam 40 godina"

Objavljeno:

Dan nakon što je papa Franjo prvi put javno priznao da su sveštenici seksualno zlostavljali časne sestre, obećavši da će se pozabaviti pitanjem koje se "još uvek događa", dve bivše časne sestre govorile su o svojim iskustvima za BBC.

Žene koje su gostovale u radijskoj emisiji BBC-ja pozdravile su papino priznanje. Jedna od njih je Rosio Figueroa, teologoškinja i predavačica u Oklandu na Novom Zelandu.

Doživela je zlostavljanje od sveštenika u Limi u Peruu. Pridružila se jednoj zajednici kao tinejdžerka koja je živela u "vrlo siromašnom delu sveta" jer je osećala potrebu ''da nešto uradii''.

- Imala sam 15 godina i upravnik me zamolio da započnem duhovni smer s vikarom - ispričala je.

- Nakon nekoliko meseci, kada je stekao moje poverenje, tražio je od mene i nekih mladića da donesemo sportsku opremu za učenje joge. Nakon nekoliko grupnih sastanaka počeli smo i s individualnim seansama. Rekao da će me naučiti vežbama koje će mi pomoći razviti samokontrolu moje seksualnosti - kazala je.

- Bila sam vrlo naivna, nisam imala nikakvog seksualnog iskustva. I tako me počeo dodirivati. Mislila sam da je on dobar, a ja zla. Osećala sam da je to sve moja krivica - ispričala je za BBC.

- Nikad me nije silovao, ali je počinio seksualno zlostavljanje. Prvi put kad sam shvatila da sam žrtva seksualnog zlostavljanja imala sam 40 godina - ispričala je.

Odlučila je da progovori kad je čovek koji je počinio zlostavljanje preminuo.

Doris Vagner-Rajsinger bila je redovnica u Nemačkoj.

- Pre nego što sam bila seksualno zlostavljana bila sam duhovno zlostavljana, nije mi bilo dozvoljeno da čitam knjige ili govorim bilo s kim o ličnim stvarima. Izgubila sam samopouzdanje i postala vrlo slaba - ispričala je.

- Jedan član zajednice počeo je da mi prilazi kad god sam sama radila. Ušao bi u moju sobu i samo stajao pokraj mene i govorio. Zatim bi me zagrlio. Došao bi u moju sobu uveče i krenuo da me svlači i siluje. To je bio šok. Shvatila sam šta se događa, ali nisam mogla da verujem. Znala sam da nije u redu. Definitivno nisam htela da se to dogodi. Nisam mogla da shvatim da se zlostavljanje događa u ovom svetu, u ovom savršenom svetu u kojem sam živjela. Trebale su mi godine da shvatim da je ono što se događa bilo silovanje - kazala je.

- Imala sam veliku krizu vjere, moj prvi poriv bio je da pomislim kako će, ako progovorim, to biti šteta za Crkvu, pa Bog želi da ćutim - dodala je.

- Na kraju sam upoznala još jednog sveštenika u zajednici s kojim sam mogla da razgovaram i zaljubili smo se. Znala sam, ako Bog postoji, onda mi je poslao tu osobu koja me voli - zaključila je.

Doris Vagner-Rajsinger napustila je svoju versku zajednicu u Nemačkoj 2011. godine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.