KLIMA, ETNIČKI SUKOBI I NEPOMIRLJIVE RAZLIKE: Ovih 10 država za 100 godina NEĆE BITI, među njima su i svetske sile!
Koje će države nestati?, Foto: Reuter

budućnost?

KLIMA, ETNIČKI SUKOBI I NEPOMIRLJIVE RAZLIKE: Ovih 10 država za 100 godina NEĆE BITI, među njima su i svetske sile!

Od pretnji kao što su podizanje nivoa mora do kulturalnih i etničkih podela unutar samog društva, pitanje je hoće li ovih 10 država preživeti u sadašnjem izdanju narednih 100 godin

Objavljeno: 16.12.2018. 09:45h
  • 2

Kroz istoriju su padala brojna carstva i države, nacije su nestajale ili se transformisale - a taj proces nije gotov.

Politički analitičari objašnjavaju kako pojam nacije, odnosno države, nije trajan, a svakako niti večan. Iako su države najčešće nestajale tako da su bile osvojene i podeljene između njihovih neprijatelja, čini se kako će zemlje u budućnosti imati pre nego druge probleme koje će ih razjediniti, odnosno uništiti.

Od pretnji kao što su podizanje nivoa mora do kulturalnih i etničkih podela unutar samog društva, pitanje je hoće li ovih 10 država preživeti u sadašnjem izdanju narednih 100 godina.

1. Holandija

Amsterdam
Amsterdamfoto: Thinkstock

Efekti klimatskih promena uzrokovani globalnim zagrevanjem deluju razorno na tropska ostrva, a teško je zamisliti da one mogu naneti štetu evropskim državama. Većina teritorija ove države nalazi se ili na nivou mora ili tek jedan metar iznad. Upravo zbog te činjenice globalno zagrivanje je pitanje opstanka za Holandiju. Oni se već godinama bore s rastućim nivoom mora i povišenjem svojih nasipa i njihovim proširivanjem. Uprkos tome, skloni su poplavama.

2. Severna Koreja

Pjongjang
Pjongjang foto: AP

 

Budući da se ova zemlja nalazi pod diktaturom dinastije Kim od 1940-ih, čini se kako je samo pitanje vremena da nezadovoljstvo unutar društva kulminira i eksplodira. Postoje razna govorkanja o pokušajima nekoliko vojnih pučeva koji se se sakrili od medija. Brojni analitičari veruju kako će do urušenja sistema doći i zbog nezadovoljstva unutar samog političkog vrha (Kim Džong-un je već nekoliko puta proveo čistke među svojim najbližim saradnicima i članovima porodice pokazujući da za nikog nema milosti). Dobre vesti za državu su svakako činjenica da nakon pada dinastije Kim, Južna Koreja je spremna ulagati u popravak štete i ujedinjenje nacije.

3. Belgija 

Brisel
Brisel foto: Fonet

 

Iako je ova država dom Ujedinjenih nacija, sama Belgija možda neće biti tako ujedinjena za 100 godina. Ona je podeljena u sukobu etničkog pitanja podele na Flamance i Valonce. Budući da ne dele isti jezik te imaju brojne druge kulturološke raznolikosti, za očekivati je da Valonci uspeju u svojim nastojanjima stvaranja neke vrste saveza s Francuskom ili postizanja vlastite nezavisnosti, kao i Flamanaca koji to ne žele dopustiti već ciljaju na apsolutno nezavisnost zajedničke države. Zbog rastućih napetosti, brojni analitičari nagađaju da će do podele zemlje doći već u sledećih 20-ak godina.

4. Maldivi

Maldivi
Maldivi foto: ap

Za sve one koje ne veruju u koncept globalnog zagrevanja, Maldivi su stvaran primer na kojeg trebaju da obrate pažnju.Ta ostrvska nacija locirana između Indije i Afrike suočava se s ozbiljnom opasnosti potonuća. Pretnja je postala toliko velika da je bivši predsednik države razmatrao opciju kupovine zemlje u južnoj Aziji gde bi preselio celokupno stanovništvo ako nivo mora nastavi da se podiže. Prema projekcijama, Maldivi su prva zemlja koja će nestati zbog globalnog zagrevanja, a to bi se moglo dogoditi oko 2085. godine.

5. Ujedinjeno kraljevstvo

London
London foto: Reuters

Budući da se radi o uniji različitih država u kojima postoje jake težnje za nezavisnošću, moguće je kako će raspad zateći i ovu svetsku silu. Škotska je imala neuspeli pokret za nezavisnost 2014. Kako je Velika Britanija prošle godine odlučila da izađe iz Evropske unije i taj postupak nije jednako odobren iz svih delova države - i to će postati tačka sukoba. Veruje se kako će zbog toga neke države izaći iz Ujedinjenog kraljevstva te se kao nezavisne pridružiti EU, a taj će proces biti razrešen u sledećih 20 godina.

6. Irak

Bagdad
Bagdad foto: Reuters

U ratnom stanju od 2011., ova je država pravi primer svakodnevnog raspadanja. Nakon hvatanja i egzekucije Sadama Huseina koji je držao zemlju na okupu, stanovništvo je danas žestoko podeljeno. Rast popularnosti ISIS-a privukao je pažnju na ovu podelu pa je poprilično očito kako se zemlja na jedvite jade veštački održava. Irak je podeljen na tri grupacije: Sunite, Kurde i Šiljite, za koje je poprilično neverovatno da će se ujediniti pa se očekuje kako će se zemlja raspasti na tri manje tvorevine u tom procesu.

7. Kiribati 

Kiribati
Kiribati foto: Profimedia

Ta ostrvska država u središnjem delu Tihog okeana je do 1979. bila britanska kolonija, a čine ju tri sasvim odvojene ostrvske grupe raspršene na golemom prostoru Tihog okeana - Gilbert, Finiks i Line. Smatra ih se oličenjem tropskog raja, ali svatko ko ga želi iskusiti trebao bi to brzo učiniti, jer je povišeni nivo mora već preplavilo 2 ostrva. Nastavi li se taj trend, velik deo države bi mogao postati more, a ostatak više neće moći pružati osnovne uslove za život. Predsednik države već je tražio pomoć od Novog Zelanda i Fidžija da započnu prihvatati ljude s Kiribata kao stalne izbeglice.

 

8. Španija

Barselona
Barselona foto: Printscreen/Youtube/geobeats

Kad je ekonomska kriza pogodila Španiju 2008., učinila je toliko štete da je zemlju dovela na sam rub raspada - a još ujek se nije oporavila. Nezaposlenost je iznosila 24 posto u januaru 2015, a do danas nije ništa značajno bolja. Kao da to nije dovoljno, postoji i duboka podela između stanovništvom. Regija Katalonija na sjveroistoku Španije planira stecanje nezavisnosti uz veliku podršku u javnosti. Na severu zemlje nalazi se baskijska regija sa svojim terorističkim ćelijama, koji pokušavaju steći vlastitu nezavisnost. Ako se ekonomska kriza ne reši te ove regije nastave dobivati popularnost u borbi za nezavisnosti, velike su šanse da je Španiji kakvu je danas poznajemo vreme odbrojano.

9. SAD 

Njujork
Njujork foto: AP

 

S obzirom na istoriju, činjenica kako je američko stanovništvo podeljeno s dubokim kulturološkim razlikama i političkim stavovima između severa i juga još od Građanskog rata. U 2012. svih je 50 država primilo na hiljade pisma svojih građana koji traže izuzimanje od unije. Ako se ne dogodi nešto što će ujediniti zemlju te se nastave događaji koji samo produbljuju razlike - poput odabira Trampa za predsednika, velike su šanse da će se SAD preoblikovati. Najverovatnije je kako će se Aljaska i Teksas prvi odvojiti.

10. Kina

Peking
Peking foto: Profimedia

 

Uprkos tome što Kina ima jedno od najvećih ekonomija na svetu i jaku vojsku, to ne znači da je zaštićena od kolapsa u sledećih 100 godina. Kina ima i ogroman problem ekološkog zagađenja koji je toliko preteći da čak 250 hiljada Kineza zbog njega prevremeno umire svake godine. Previđanja same kineska vlade otkrivaju kako bi ta zemlja mogla ostati bez pitke vode do 2030., velike su šanse da država u sadašnjem obliku ne doživi 2050. godinu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Express.hr)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media