MRAČNA PROŠLOST INTERPOLA: Na čelu ove organizacije bio je i jedan od najgorih ZLOČINACA svih vremena!
Foto: AP

manje poznata istorija

MRAČNA PROŠLOST INTERPOLA: Na čelu ove organizacije bio je i jedan od najgorih ZLOČINACA svih vremena!

Organizacija nije oduvek bila ono što je danas

Objavljeno:

Svet je nedavno iznenadila vest da je nestao Meng Hongvei, šef Interpola - a onda je još više šokiralo saopštenje Kine da je Meng zadržan zbog primanja mita.

Si Đinping se, po svemu sudeći, obrušio na mnoge kineske visoke zvaničnike, iz raznih oblasti.

Ipak, mnoge je takođe ova vest podsetila na postojanje Interpola, međunarodne policijske organizacije sa sedištem u Lionu.

Interpol ljudi znaju samo u konkestu međunarodnih poternica, međutim malo ko zna kakav je bio istorijat ovog međunarodnog tela - koji je veoma mračan!

Osnovan je od strane Međunarodne komisije za kriminal (ICPC) daleke 1923. godine, u nastojanju da se međunarodna saradnja u borbi protiv zločina olakša i postane efikasnije.

Sedište ove organizacije od tada je bilo u Beču, što će se pokazati kao kobno u narednim godinama - jer je, nakon aneksije Austrije od strane Hitlerove Nemačke, Interpol potpao pod nacističku vlast.

Interpol nije bio poznat pod tim nazivom sve do 1946. godine, odnosno kraja Drugog svetskog rata, do kada su ga vodili nacisti. Na čelu tadašnjeg Interpola bili su SS generali.

Kao što piše i na sajtu organizcije, 1938. na čelo dolazi Majkl Skubl, i organizaciju u potpunosti preuzima nacistička Nemačka, dok druge zemlje odbijaju dalju saradnju - pa Interpol u to vreme nije imao međunarodni karakter.

Na čelu organizacije tada je bio jedan od najozloglašenijih nacističkih zločinaca - Rajnhard Hajdrih. On je čovek koji je izmislio "konačno rešenje" i gradnju brojnih logora smrti.

Hajdrih je odigrao značajnu ulogu u postavljanju Hitlera za vrhovnog vladara. Kreirao je mrežu špijuna koja je bila jako delotvorna zahvaljujući metodama terora koje su sprovodili. Zajedno sa Himlerom uspeo je da zauzme policiju zastrašivanjem.

Hajdriha je sa razlogom firer zvao "čovek sa gvozdenim srcem" jer je upravo on organizovao jezivu "Kristalnu noć". Tada je skoro 20.000 Jevreja poslato u logore. Ovaj događaj za istoričare označava početak Holokausta.

Danas Interpol te događe tumači kao period kada je organizacija bila "kidnapovana" od strane zle mašinarije koja je odnela milione života širom sveta.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.