NEVIDLJIVA RUKA SI ĐINPINGA: Posle glumice, kaznio je i šefa Interpola - njegova supruga je dobila JEZIVU PORUKU!
Foto: AP

kina postaje zastrašujuća

NEVIDLJIVA RUKA SI ĐINPINGA: Posle glumice, kaznio je i šefa Interpola - njegova supruga je dobila JEZIVU PORUKU!

Meng je još samo jedan u nizu poznatih osoba sa visokim statusom u društvu koji su odjednom "nestali" u poslednjim mesecima

Objavljeno:

Kina je potvrdila da u pritvoru drže nestalog šefaInterpola, Menga Hongveija.

Peking je objavio da je on pod istragom zbog korupcije. Meng je takođe zamenik ministra za javnu sigurnost Kine, a "nestao" je 25.septembra, kada je iz Lijona, gde je sedište Interpola, otputovao u Kinu.

Interpol je ranije saopštio da je Meng dao ostavku u nedelju, i da je ta njegova odluka odmah stupila na snagu.

U međuvremenu, Mengova supruga, Grejs Meng, medijima je rekla da joj je muž na dan nestanka poslao emodži noža, uz poruku da sačeka njegov poziv. Onaje bila uverena da je u opasnosti. Takođe je rekla da je svesna da će se slučaj njenog muža naći na udaru kritika međunarodne zajednice i zakona.

Kineska Nacionalna supervizorska komisija objavila je danas da je Meng pod istragom.

Meng je još samo jedan u nizu poznatih osoba sa visokim statusom u društvu koji su odjednom "nestali" u poslednjim mesecima.

Prošle nedelje je otkriveno da je glumica Fan Bing Bing, za koju se takođe mislilo da je nestala, zapravo kažnjena zbog utaje poreza sa 883 miliona juana.

Nekada je visoka pozicija Menga u Interpolu bila nagrada za Kinu, pa se mediji sada pitaju šta je bivši šef ove organizacije uradio da "naljuti" kineskog predsednika Si Đingpinga.

Umesto Menga, novi šef Interpola biće dosadašnji potpredsednik Kim Jong-jang iz Južne Koreje.

Meng je izabran za šefa u novembru 2016, i trebalo je da ostane na toj poziciji do 2020. Interpol koordiniše istrage između svojih članica, a može izdati žuto upozorenje za nestale osobe ili crvenu poternicu, međutim nema ovlašćenja da šalje svoje policajce u zemlje radi hapšenja, niti može da izdaje naloge za hapšenje.

Mediji prenose da će se ovaj postupak Kine loše odraziti na buduće postavljanje osoba iz Kine na mesta visokih zvaničnika međunarodnih organizacija.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.