ŽELI DA BUDE PRVI ČOVEK KOJI ĆE PREPLIVATI PACIFIK: Francuz započeo OPASAN PODVIG kojim će se upisati u ISTORIJU! (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen

ben lekomte

ŽELI DA BUDE PRVI ČOVEK KOJI ĆE PREPLIVATI PACIFIK: Francuz započeo OPASAN PODVIG kojim će se upisati u ISTORIJU! (VIDEO)

Krenuo je iz Japana na put koje će trajati 6 meseci!

Objavljeno: 11:07h

Francuski plivač Ben Lekomte iz Japana je krenuo u misiju čiji je cilj jednostvan: želi da postane prvi čovek koji je prelivao Pacifik.

Ben Lakomte (51) će svakoga dana plivati osam sati kako bi za šest meseci stigao na američku obalu.

Na tom putu suočiće se sa brojnim opasnostima - ajkulama, olujama, meduzama, i ekstremno niskim temperaturama vode.

Njegova putanja duga je 9000 kilometara, a pratiće ga tim istraživača. Oni zajedno žele da podignu svest o klimatskim promenama.

Proučavaće količinu platsičnog otpada, kao i kako je nuklearna katastrofa u Fukušimi uticala na okean. Takođe će proučavati kako ekstremna fizička aktivnost utiče na ljudsko srce.

Lekomte je pre polaska svakoga dana šest godina trenirao plivajući na otvorenom moru, a učio se i orjentaciji. Kaže da je mentalno spreman.

- Biti mentalno spreman je daleko važnije nego biti fizički spreman. Morate stalno misliti na nešto pozitivno. Kada nemate čime da okupirate um upadnete u vrtlog misli, a tu dolazi do problema - rekao je on.

Ovo nije njegov prvi ekstemni podvig - 1998. preplivao je Atlanski okean, putanjom od 6400 kilometara, za 73 dana. Kada je doplivao do Francuske, rekao je sebi "nikad više". Ali, već par meseci kasnije je smišljao novu avanturu.

Njegov plan je da 8 sati pliva, zatim jede i spava na čamcu. Planira da unosi 8000 kalorija dnevno. Ne unosi šećer, a ishranu bazira na pirinču, pasti i raznim supama.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.