OTELI SU AVION SA 300 PUTNIKA I ODLETELI U AFRIKU: Operacija ENTEBE završila se neslavno! (VIDEO)
Putnici otetog aviona, Foto: Wikipedia

neverovatna priča

OTELI SU AVION SA 300 PUTNIKA I ODLETELI U AFRIKU: Operacija ENTEBE završila se neslavno! (VIDEO)

Uradili su to u ime Palestine

Objavljeno:

U julu 1976. godine, avion "Er Fransa" poleteo je iz Tel Aviva za Pariz, a među 248 putnika bio je i mladi par sa nemačkim pasošima.

Desetak minuta nakon što je avion poletio iz Atine, u koju je sleteo kako bi napunio gorivo, nemački par i još dvojica putnika palestinske nacionalnosti iz torbe su izvukli oružje koje su uspjeli ujeti u dogovoru s bahreinskim aerodromskim radnicima.

Za samo pola minute uspeli su zauzeti pilotsku kabinu, putnike su proterali u rep aviona i pilotu naredili da preusmeri let - prvo u libijski Tripoli, a potom južnije, put središnje Afrike.

Do kraja dana, avion je sletio na mali internacionalni aerodrom u Entebeu, ugandskom gradu na jezeru Viktorija.

Otmičari - Nemci Vilfer Bose i Brižit Kulman, kao i Palestinci Fajez Abdul-Rahim i Džajel Nadži al-Ardžam - tek su u tom gradu objasnili šta žele: zatražili su od izraelskih i nemačkih vlasti puštanje iz zatvora nekoliko pripadnika palestinskog pokreta otpora i pripadnika nemačke ultraleve organizacije Revolucionarne ćelije.

Putnike su - uz svesrdnu asistenciju ugandskih vlasti - smestili u staru aerodromsku halu u Entebeu, i zadali ultimatum.

Obeležje Revolucijonarne ćelije
Obeležje Revolucijonarne ćelije foto: Wikipedia

Pozadina priče

Palestinsko pitanje je u to vreme ulazilo u dugi, mračni beznadni hodnik u kojem je i danas. Koju godinu ranije, Izrael je dobio jom-kipurski rat. Godine 1975. Egipat se miri s Izraelom, a Sueski kanal se deblokira prvi put nakon osam godina. Arapski nacionalizam, zadojen do tada idejama pozapadnjivanja i modernizacije, počeo je gubiti privlačnost.

Ostavljeni sami, Palestinci su se okrenuli ekstremizmu, a ulogu koju danas ima islamizam tada će - 70-ih - zadobiti lenjinizam. Palestinski pokret otpora vezuje se s nizom ebropskih radikalno levih organizacija koje tada - u “olovnim godinama” - po Nemačkoj i Italiji smiču političare i industrijalce.

Otpadnici od evropske levice i od palestinske zvanične politike smislili su otmicu u Entebeu kao eks­plozivni, zvučni znak svog novog bratstva - bratstva u kojem su na udaru Izraelci, Izrael kao država i zapadna korporacija poput "Er Frans".

Ali, ako je bila zamišljena kao demonstracija nove snage, akcija u Entebeu izokrenula se u čistokrvni fijasko. Nakon nekoliko dana pregovora, Izrael nije popustio ni mrvice. Sedmog dana Izraelci su na aerodrom sleteli s avionom u kojem su bila tri voda specijalaca. Za samo 90 minuta osvojili su aerodrom, pobili sve otmičare i 45 ugandskih vojnika, a onda i uspešno evakuisali sve utamničene osim četvoro. U akciji je poginuo samo jedan izraelski vojnik, i to stariji brat Benjamina Netanjahua Joni - mnogi će reći da je Netanjahuov politički uspon uveliko poduprt činjenicom da je bio mlađi brat nacionalnog heroja.

Fijasko

Akcija u Entebeu se tako pretvorila u demonstraciju izraelske vojne i organizacijske superiornosti. A osim vojnog neuspjeha, levu internacionalu je još gore pogodio moralni fijasko cele operacije. Teroristi su, naime, putnike podelili na Izraelce i ostale - ostale su pustili kući, a samo Izraelce zadržali kao taoce.

Činjenica da je dvoje Nemaca 30 godina nakon Hitlera izdvajalo Jevereje od ostalih pobudila je strašne asocijacije. Jedan od članova Revolucionarne ćelije i bivši prijatelj otmičara - Hans-Joakim Klajn - koji će mesec kasnije objaviti u otvoreno pismo u kojem se odriče organizacije, optužuje drugove za antisemitizam i piše kako mu je neprihvatljivo da još jedna generacija Nemaca razdvaja Jevereje od ostalih. Entebe se pretvorio u vojni, politički i simbolički slom.

O ovom incidentu snimljeno je nekoliko filmova, a poslednju verziju režirao je brazilski režiser Hose Padilja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.