POSLEDICE KATASTROFALNIH POPLAVA U SLOVENIJI: Reke se polako povlače, putevi su zatvoreni, a OVO JE NAJVEĆA PRETNJA
Poplave u Sloveniji, Foto: Printscreen/Youtube/Glas Amerike

VELIKO NEVREME

POSLEDICE KATASTROFALNIH POPLAVA U SLOVENIJI: Reke se polako povlače, putevi su zatvoreni, a OVO JE NAJVEĆA PRETNJA

Hidrolozi napominju da se smanjuje vodostaj reka svuda u zemlji

Objavljeno:

Nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Sloveniju, reke se polako povlače, pokazuje izveštaj Agencije za životnu sredinu (ARSO) te zemlje.

Hidrolozi napominju da se smanjuje vodostaj reka svuda u zemlji, što će se nastaviti i narednih dana, prenela je agencija STA.

Navodi se da je protok reke Drave u opadanju, dok se Ljubljanica i Krka izlivaju preko svojih obala samo u područjima koja su tokom godine poplavljena.

Pored toga, Krka se danas vraća u svoje korito, što je slučaj i sa Murom u gornjem delu, a sve je manje poplavljenih područja u srednjem i nizvodnom toku, gde su pojedini podrumi su još uvek poplavljeni.

„To je normalno kada se Mura povlači, što ne znači da su ljudi u opasnosti, ali šteta će biti ogromna“, rekao je načelnik prekomurske filijale Uprave za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama Martin Smodiš.

Slovenija
foto: Printscreen/Facebook/Neurje.si

Najteže su pogođeni gornjosavinski i koroški regioni na severu zemlje, saopštila je Uprava za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama.

Mnogi putevi ostaju zatvoreni dok traju aktivnosti oko oporavka od poplava.

Na više od 500 lokacija u ponedeljak je bilo aktivno više od 500 vatrogasnih jedinica, uz gorske službe spasavanja, spasilačke pse i druge jedinice za zaštitu, spasavanje i prvu pomoć.

Na terenu je bilo i oko 100 zaposlenih u Upravi za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama, 169 pripadnika službe civilne zaštite i oko 300 pripadnika slovenačkih oružanih snaga i policije.

Aktivne su bile sve raspoložive jedinice za zaštitu, spasavanje i pomoć iz pogođenih područja, uglavnom u ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata, obezbeđivanju pristupa odsečenim područjima, uklanjanju oborenog drveća i snabdevanju.

Ono što trenutno predstavlja najveći rizik u najteže pogođenim područjima su klizišta, posebno u severozapadnom regionu Gorenjske, Koroške i Savinjske doline, severoistočno od prestonice, gde su neka domaćinstva i dalje bez struje.

Bonus video:

00:41

Poplave Beograd

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.