POSLE RAZORNOG NEVREMENA, SLOVENIJI PRETI I EKOLOŠKA KATASTROFA? Posledice bi se mogle osetiti i OVDE?
Nevreme, ilustracija, Foto: PrintScreen/ Facebook/ Neurje.si

nevreme u sloveniji

POSLE RAZORNOG NEVREMENA, SLOVENIJI PRETI I EKOLOŠKA KATASTROFA? Posledice bi se mogle osetiti i OVDE?

Mnogo je naselja duž Save u Sloveniji koja su u opasnosti od zagađenja ako se kanalizacija izlije u reku

Objavljeno:

Betonsko kućište oko kanalizacione cevi za otpadne vode sa područja opštine Kranj, koje je pričvršćeno za most, teško je oštećeno u poplavama, zbog čega postoji opasnost od ekološke katastrofe, ne samo u kranjskom kraju, već i u predelima uz Savu u Sloveniji i inostranstvu, prenosi slovenački portal 24ur.com na osnovu izjava lokalnih vlasti.

Iza mosta kod nekadašnje Planike, na koji je prikačena kanalizaciona cev, počinje kanjon Zarice, koji je kao i cela Sava zaštićen kao prirodna vrednost od nacionalnog značaja.

Mnogo je naselja duž Save koja su u opasnosti od zagađenja ako se kanalizacija izlije u reku. Zbog toga je neophodna akcija, upozoravaju iz opštine Kranj i javno komunalnih preduzeća te opštine.

Nevreme u Sloveniji
Nevreme u Slovenijifoto: Printscreen/Twitter/@nejcjemec

- Ako dođe do zagađenja, to će imati posledice ne samo na Kranj, već i na celu Sloveniju i dalje preko granice....hitno nam je potrebna pomoć države. Već imamo građevinsku dozvolu za novi most na koji bismo postavili novu kanalizacionu cev. Želimo da ovo bude jedan od prvih narednih projekata koje ćemo preduzeti zajedno sa državom - upozorava načelnik opštine Kranj Matjaž Rakovec.

Nadležni strahuju od fatalnog oštećenja cevi, na koju je priključeno oko 25.000 ljudi, koji čine približno trećinu građana Kranja i dve trećine Šenčura, koja bi izazvala izlivanje kanalizacije u Savu.

Situacija u kranjskoj opštini je od juče pod kontrolom, zbog čega je gradonačelnik naložio kranjskim vatrogascima da odu u pomoć u Škofju Loku. Kolegama u susednoj opštini pomoglo je devet dobrovoljnih vatrogasnih društava i jedinica Vatrogasno-spasilačke službe Kranj, ukupno 66 vatrogasaca i 19 vozila.

Bonus video:

03:29

SADA SMO MIRNI, NE OČEKUJEMO OBILNE PADAVINE DO OVOG DATUMA Hidrološkinja otkrila kada Srbiji preti novo nevreme

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.