(BLOG UŽIVO) DOGOVOREN TREĆI KRUG PREGOVORA: Bajden poručio Rusima da nisu neprijatelji
Ukrajina, Foto: Profimedia

razvoj situacije

(BLOG UŽIVO) DOGOVOREN TREĆI KRUG PREGOVORA: Bajden poručio Rusima da nisu neprijatelji

Policijski čas i za vikend u Kijevu!

Objavljeno: 00:41h

Činjenice:

Za vikend treća runda pregovora Ukrajine i Rusije

Crna Gora zatvorila nebo za Ruse

Hrvatska vrši popis imovine koju ruski oligarsi imaju u toj zemlji

Putin i Šolc razgovarali telefonom

Fejsbuk i Tviter blokirani u Rusiji

Ugašen požar u nuklearnoj elektrani u Zaprožju

UN kaže da je 331 civili stradao od početka sukoba

1 / 4 Foto: Profimedia

Devetog dana sukoba ruske snage su napale i zauzele najveću nuklearnu elektranu u Evropi, što je izazvalo početne strahove od curenja radijacije i izazvalo osudu Zapada. Projektil je tokom noći pogodio zgradu u blizini jednog od šest reaktora u fabrici u Zaporožju, stvarajući požar koji je kasnije ugašen.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da pribegava "nuklearnom teroru", dok je britanski premijer Boris Džonson rekao da bi takve nepromišljene akcije mogle da ugroze bezbednost cele Evrope.

Zelenski je sinoć osudio zapadne čelnike jer su u više navrata odbacivali uvođenje zone zabranjenog letenja iznad njegove zemlje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret o krivičnom i novčanom kažnjavanju za lažne vesti o aktivnostima Oružanih snaga Rusije i pozive na antiruske sankcije. Kao odgovor na uvođenje ovog Zakona, mnogi zapadni mediji poput CNN-a, Blumberga i BBC-a odlučili su da prekinu emitovanje u ovoj zemlji.

Iz časa u čas:

23:15 Bajden se obratio Rusima: "Ne verujem da želite krv"

Američki predsednik Džozef Bajden obratio se večeras ruskom narodu.

- Ne verujem da želite krvavi, destruktivni rat protiv Ukrajine - zemlje i naroda sa kojima imate tako duboke porodične, istorijske i kulturne veze - poručio je Bajden.

22:45 Zaharova: U 2022. Ukrajini stiglo 50 vojnih transporta

Marija Zaharova
foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

U Ukrajinu je od početka 2022.godine sletelo skoro 50 transportnih vojnih aviona sa naoružanjem iz raznih zemalja, saopštila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi Tanjug.

1 / 3 Foto: Profimedia, EPA

22:00 Putin: Dva dana za sastavljanje spiska zemalja koje vrše neprijateljske akcije protiv Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz prema kojem ruska vlada u roku od dva dana treba da utvrdi spisak zemalja koje preduzimaju „neprijateljske akcije“ protiv Rusije, saopštila je pres-služba Kremlja.

Кako se precizira, vladi je naloženo da u roku od 48 sati sastavi spisak zemalja koje su uvele sankcije Ruskoj Federaciji, kompanijama, organizacijama i fizičkim licima.

Stranim državljanima i osobama bez državljanstva sa teritorija Luganske i Donjecke Narodne Republike i iz Ukrajine pojednostavljen je ulazak u Rusiju, dodala je pres-služba.

21:40 Blinken: Pritisak na Moskvu dok ne okonča rat u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se danas sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom na ukrajinsko-poljskoj granici i potvrdio da će SAD nastaviti sankcijama da vrše pritisak na Moskvu i podržavaju Kijev, kako bi na taj način doprineli završetku ruske invazije u Ukrajini.

Entoni Blinken
foto: Profimedia

- Na Rusiju će biti vršen snažan pritisak sve dok rat u Ukrajini ne bude okončan. Čitav svet je uz Ukrajinu, kao što sam i ja ovde u Ukrajini sa svojim prijateljem i kolegom - rekao je Blinken nakon susreta sa Kulebom, prenosi Glas Amerike.

21:20 Lider DNR: Poginuo jedan od vojnih komandanata

Komandant bataljona "Sparta" Vladimir Žoga poginuo je danas, tokom sukoba u gradu Volnovaha, saopštio je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

Pušilin je na Telegramu naveo da je Žoga ranjen tokom akcije osiguravanja bezbednog izlaska civila iz Volnovaha.

20:50 Moskva: Ozbiljno sumnjamo u neutralnost Austrije

Zvanična Moskva najoštrije je kritikovala Austriju i njeno rukovodstvo - kancelara Karla Nehamera i šefa diplomatie Aleksandera Šalenberga - povodom njihovih stavova u vezi sa krizom u Ukrajini.

Austrijski zvaničnici su proteklih dana imali jednostrane i zaprepaščujuće izjave u vezi sa situacijom u Ukrajini, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, prenose austrijski mediji.

Kancelar jedne, čini se neutralne Austrije, Karl Nehamer je 27. februara u jednom intervjuu, kao i na konferenciji za novinare 1. marta ispoljio emocionalnu antirusku retoriku protiv ruskog rukovodstva, optuživši ga za kršenje međunarodnog humanitarnog prava, pa čak i za ratne zločine i zločine protiv čovečanstva, naglašava Minisarstvo, prenosi Tanjug.

20:40 Zelenski podržao ideju zabrane uvoza ruske nafte u SAD

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je američke zakonodavce da sankcionišu ruski naftni i gasni sektor i suspenduju pristup kreditnim karticama, a takođe je podržao ideju da se zabrani uvoz ruske nafte u SAD koja sve više dobija podršku u Kongresu, prenosi AP.

Vladimir Zelenski
foto: Profimedia

Američki senator Lindzi Grejem, republikanac iz Južne Karoline, saopštio je da je Zelenski tokom privatnog razgovora danas sa američkim članovima Kongresa istakao da ruski energetski sektor treba da bude sankcionisan.

- Sve što bi moglo da naškodi ruskoj ekonomiji pomoći će ukrajinskom narodu i može otežati ovaj rat za ruskog predsednika Vladimira Putina - naveo je Grejem u video snimku.

20:30 Zelenski: Rusi napreduju ka trećoj elektrani

Ruske snage su do sada zauzele dve ukrajinske nuklearne elektrane i napreduju ka trećoj, rekao je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tokom razgovora sa američkim senatorima.

Zelenski je saopštio da je trenutno ugroženi treći objekat, Južnoukrajinska nuklearna elektrana, koja se nalazi 120 kilometara severno od Nikolajeva, jednog od nekoliko gradova koje su Rusi opsedali u toku današnjeg dana, prenosi AP.

Elektrane pod kontrolom Rusa su Zaporožje u gradu Energodaru, najveće nuklearno postrojenje u Evropi, a druga je Černobilj, koji nije aktivan, dok je ranije rusko granatiranje izazvalo požar u Zaporožju, koji je ugašen bez širenja radijacije.

19:50 Rusija pozvala EU i NATO da prestane da naoružava Ukrajinu

Marija Zaharova
foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Rusija je pozvala Evropsku uniju i NATO da prestanu da bezobzirno usmeravaju napredno oružje Ukrajini, kako bi se izbegli rizici za međunarodnu civilnu avijaciju, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

19: 30 Pregovori treba da donesu ponovo mir

Moskva se nada da će pregovori sa Kijevom rezultirati obnavljanjem primirja u Donbasu i povratkom mira i pravde za sve narode u Ukrajini, izjavio je Aleksej Poliščuk, direktor Odeljenja za zemlje ZND Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

''Očekujemo da će pregovori biti vođeni na konstruktivan način i da će dovesti do obnavljanja mira u Donbasu i povratku svih naroda Ukrajine mirnom i pravednom životu što je pre moguće“, rekao je Poliščuk.

19:17 SAD pozvale svoje državljane da napuste Rusiju

Američki Stejt department ponovo je danas pozvao državljane SAD da ne putuju u Rusiju, navodeći kao razloge "neisprovociran i neopravdan napad ruskih vojnih snaga u Ukrajini" i "mogućnost uznemiravanja američkih državljana od strane bezbednosnih zvaničnika ruske vlade".

1 / 6 Foto: Profimedia

Nova preporuka dolazi nakon što je Stejt department ranije ove nedelje Amerikancima u Rusiji poslao slično upozorenje da odmah razmotre odlazak iz te zemlje dok još postoje komercijalni letovi kojim bi mogli to da učine, prenosi CNN.

18:52 Erdogan preneo Putinu da je Zelenski spreman na sastanak

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan preneo je Vladimiru Putinu da je ukrajinski lider Vladimir Zelenski spreman da se sastane sa ruskim predsednikom u Turskoj, rekao je danas Erdoganov predstavnik za medije Ibrahim Kalin.

18:00 Izraelski premijer u poseti Moskvi

Naftali Benet
foto: Profimedia

Izraelski premijer Naftali Bennett nalazi se u Moskvi na razgovorima s Vladimirom Putinom, saopštio je Kremlj. Ranije je bilo oprečnih izveštaja koji upućuju na to da je Bennett ili na putu za Rusiju ili je već stigao i vodi razgovore s Putinom.

Benet je doneo "neobičajenu" odluku da odleti tokom praznika šabata na sastanak s ruskim predsednikom, potvrdili su izraelski izvori.

18:32: Treći krug pregovora dogovoren za ponedeljak

Rusija i Ukrajina će u ponedeljak održati treći krug pregovora, javlja Rojters.

17:20 Rusko Ministarstvo odbrane ističe da su ukrajinski vojnici užurbano napuštali svoje položaje u Hersonskoj oblasti i da su tako ostavili bazu sa tehnikom, naoružanjem i municijom

16:56 Poznato kada bi mogla da se održi treća runda pregovora između Rusije i Ukrajine

Pregovori
foto: Printscreen/Twitter/Mykhailo Podoliak

„U roku od dan ili dva“, rekao je Podoljak na pitanje kada bi mogla da se održi treća runda pregovora, preneo je TAS S.

16:39 Od početka napada Rusije poginuo najmanje 351 civil

Najmanje 351 civil poginuo je u Ukrajini od početka napada ruskih trupa na tu zemlju 24. februara, a 707 je ranjeno, iako je pravi broj verovatno znatno veći, saopštila je danas posmatračka misija UN.

1 / 4 Foto: Profimedia

Većina civilnih žrtava prouzrokovana je eksplozivnim oružjem sa širokim udarom, uključujući granatiranje iz teške artiljerije i višebacajućih raketnih sistema, kao i od raketnih i vazdušnih udara, saopšteno je iz Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava, preneo je Rojters, uz napomenu da su stvarne brojke znatno veće.

15:25 Blinken i Vang razgovarali o sukobu u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Jijem o, kako je naveo portparol Stejt departmenta Ned Prajs, "unapred isplanironom, ničim izazvanom i neopravdanom ratu Moskve protiv Ukrajine".

Entoni Blinken
foto: Profimedia

"Sekretar je primetio da svet gleda da vidi koje se nacije zalažu za osnovne principe slobode, samoopredeljenja i suvereniteta", naveo je Prajs u saopštenju, preneo je Rojters.

"On je naglasio da svet deluje unisono da odbaci i odgovori na rusku agresiju, obezbeđujući da Moskva platiti visoku cenu", dodao je portparol Stejt departmenta.

15:07 Pet glavnih Putinovih poruka iz današnjeg obraćanja koje je čuo ceo svet

14:30 Danas bez bezbednog humanitarnog prolaza iz Ukrajine

Crveni krst je saopštio da bezbedni humanitarni koridor iz Mariupolja i Volnovahe danas neće biti uspostavljen.

13:45 - Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je odluka o sprovođenju specijalne operacije u Ukrajini "bila teška".

Vladimir Putin
foto: Profimedia

Putin je rekao da Rusija pokušava da reši konflikt u Ukrajini mirnim putem.

- Trebalo je pustiti Donbas da govori ruski i da živi na svoj način, ali su organizovali blokadu - rekao je ruski predsednik.

Ceo govor pročitajte ovde.

13:00 - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da Rusija još uvek nije dobila uslove nove runde pregovora sa Ukrajinom.

Sergej Lavrov
foto: Profimedia

Lavrov je komentarisao i odluku NATO da ne zatvori nebo iznad Ukrajine.

- Ako je Zelenski toliko uznemiren zbog nemešanja NATO-a u sukob, onda se oslanja na NATO da reši situaciju, nastoji da izazove sukob između NATO-a i Rusije - rekao je Lavrov.

12:05 Odložena evakuacija iz Mariupolja

Evakuacija stanovništva iz Mariupolja je odložena, u toku su pregovori sa Rusijom o uspostavljanju režima tišine i obezbeđenju bezbednog humanitarnog koridora, saopštile su lokalne vlasti.

11:15 Uzajamne optužbe za kršenje prekida vatre

Gradsko veće ukrajinskog grada Mariupolja saopštilo je danas da ruske snage ne poštuju dogovoreni prekid vatre na celoj dužini rute planirane za evakuaciju civila koja je danas trebalo da bude sprovedena.

- Pregovaramo sa ruskom stranom da potvrdimo prekid vatre na celoj ruti za evakuaciju - navodi se u saopštenju gradskog veća Mariupolja, prenosi Rojters.

Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da će danas biti uspostavljeni humanitarni koridori i režim prekida vatre radi izlaska civila iz Mariupolja i Volnovahe.

Sa druge strane, Donjecka Narodna Republika tvrdi da ukrajinski nacionalnistti odbijaju da obezbede humanitarni koridor za stanovnike Mariupolja.

11:15 Mariupolj: Ruske snage ne poštuju prekid vatre

Gradsko veće ukrajinskog grada Mariupolja saopštilo je danas da ruske snage ne poštuju dogovoreni prekid vatre na celoj dužini rute planirane za evakuaciju civila koja je danas trebalo da bude sprovedena.

- Pregovaramo sa ruskom stranom da potvrdimo prekid vatre na celoj ruti za evakuaciju - navodi se u saopštenju gradskog veća Mariupolja, prenosi Rojters.

Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da će danas biti uspostavljeni humanitarni koridori i režim prekida vatre radi izlaska civila iz Mariupolja i Volnovahe.

10:52 - Pogledajte fotografije iz ratom zahvaćenih zona.

1 / 5 Foto: Profimedia

10:35 Američki bombarderi B52 preletali preko istočnog krila NATO

10:15 Oko 15.000 ljudi biće evakuisano iz Volnovahe

Rat u Ukrajini
foto: Profimedia

10:10 Ukrajina pokreće sajt za strane dobrovoljce

09:50 PejPal suspedovao pružanje usluga u Rusiji

Američka kompanija za plaćanje i trensfer novca PejPal (PayPal) suspendovala je danas pružanje svojih usluga u Rusiji navodeći kao razlog "trenutne okolnosti" i tako se pridružila mnogim finansijskim i tehnološkim kompanijama u obustavljanju operacija nakon izbijanja sukoba u Ukrajini.

- U trenutnim okolnostima, suspendujemo PejPal usluge u Rusiji - potvrdio je predsednik i izvršni direktor kompanije Dan Šulman u saopštenju, preneo je Rojters.

Šulman je poručio da kompanija "stoji uz međunarodnu zajednicu u osudi nasilne vojne agresije Rusije u Ukrajini".

PejPal, koji je korisnicima u Rusiji pružao samo usluge za prekogranične transakcije, prestao je još u sredu da prihvata nove korisnike u Rusiji.

Zvaničnici ukrajinske vlade su pozivali PejPal da napusti Rusiju i pomogne im u prikupljanju donacija.

09:25 Više od 200.000 ljudi biće evakuisano iz Mariupolja

Planirano je da više od 200.000 ljudi bude evakuisano iz Mariupolja, rekao je zamenik premijera Ukrajine.

Ukrajina
foto: Profimedia

09:10 Osoblje nuklearne elektrane Zaporožje: Nivoi radijacije izgledaju normalno

Osoblje u nuklearnoj elektrani Zaporožje (ZNPP), koju su ruske snage zauzele nakon što je u petak izbio požar, kaže da nivoi radijacije u regionu izgledaju normalno.

08:55 Poznato do kada će trajati prekid vatre u Ukrajini

08:15 Bojčenko: Obnavljanje infrastrukture, nabavka hrane i lekova

Gradonačelnik Mariupolja, grada na istoku Ukrajine, Vadim Bojčenko izjavio je da će otvaranje humanitarnog koridora i prekid vatre u tom gradu omogućiti početak obnove infrastrukture - struje, vode i mobilnih komunikacija.

- Takođe će biti moguće obezbediti osnovnu hranu i lekove - napisao je Bojčenko na Telegramu.

07:45 Strašan snimak napada na novinare u Kijevu: Upali u zasedu, meci pogodili dva člana tima

07:35 Senat SAD pozvan da razgovara sa Zelenskim

Senat Sjedinjenih Američkih Država pozvan je da razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim putem aplikacije Zum, javio je BBC.

Predsednik Ukrajine je bio u kontaktu sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, ali ovo će biti prvi put da Senat kao celina američkog Kongresa razgovara sa ukrajinskim liderom otkako je počela ruska vojna intervencija u toj zemlji pre 10 dana.

Prošle nedelje, ukrajinska ambasadorka u SAD Oksana Markarova sastala se sa članovima Senata i rekla da je njenoj zemlji hitno potrebno više zaliha za borbu protiv Rusije.

Volodomir Zelenski
foto: Profimedia

07:25 Rusija: Ruska strana proglašava režim tišine

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da danas od 10 časova po moskovskom vremenu (osam sati po našem), ruska strana proglašava režim tišine i otvara humanitarne koridore za izlazak civila iz Mariupolja i Volnovahe.

Humanitarni koridori i rute za izlazak dogovoreni su sa ukrajinskom stranom, dodalo je ministarstvo odbrane Rusije.

1 / 12 Foto: Profimedia

07:15 Zelenski negira da je pobegao iz Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je u petak snimak na svom zvaničnom Instagram nalogu, rekavši da je i dalje u glavnom gradu Kijevu i da nije pobegao iz zemlje.

- Svaka dva dana izlazi informacija da sam negde pobegao - pobegao iz Ukrajine, iz Kijeva, iz svoje kancelarije. Kao što vidite, ja sam ovde na svom mestu, tu je Andrij Borisovič (Jermak). Niko nigde nije pobegao. Evo, radimo. Volimo da džogiramo, ali sada nemamo vremena za to, za razne kardio vežbe - našalio se Zelenski.

07:00 Gradonačelnik Mariupolja pozvao na humanitarni koridor usred blokade

Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko pozvao je na stvaranje humanitarnog koridora usred blokade koja je u toku i, kako je rekao, "bezoobzirnih napada" ruskih trupa.

Lučki grad je pod opsadom od četvrtka i Bojčenko je već upozorio na humanitarnu katastrofu tamo.

06:58 Više od milion ljudi pobeglo iz Ukrajine

Prema podacima UN, oko 1,2 miliona ljudi pobeglo je iz Ukrajine od 24. februara, a više od polovine otišlo je u susednu Poljsku.

06:45 Za vikend nastavak pregovora

Treća runda razgovora između Ukrajine i Rusije trebalo bi da se nastavi za vikend, ali još uvek nije poznato mesto ni vreme.

06:36 Singapur najavljuje uvođenje sankcija Rusiji

Nakon što je situacija u Ukrajini ocenjena kao "opasan" presedan, vlasti u Singapuru su danas najavile da uvode sankcije Rusiji koje uključuju prekid poslovanja sa četiri banke i zabranu izvoza elektronike, računara i vojnih artikala.

Singapur je grad-država, međunarodno transportno čvorište i retko kada samostalno uvodi sankcije, ali ovom slučaju nadležni su poručili da neće dozvoliti izvoz koji bi mogao da nanesu štetu, potčini Ukrajince, ili pomogne Rusiji da pokrene sajber napade, prenosi Rojters.

- Ne možemo prihvatiti da ruska vlada narušava suverenitet i teritorijalni integritet druge suverene države. Singapur oštro osuđuje ničim izazvan napad Rusije. Sankcije obuhvataju i kriptovalute - navodi se, između ostalog u saopštenju ministarstva spoljnih poslova.

06:30 CNN prestaje da emituje program u Rusiji

TV mreža CNN prestaće da emituje program u Rusiji, saopštila je ta medijska kuća.

- CNN će prestati da emituje program u Rusiji dok nastavljamo da procenjujemo situaciju i naredne korake, kako će se situacija razvijati - naveo je portparol te američke tv mreže, a preneo Rojters.

06:10 Slovačka ne prebacuje svoje avione u Ukrajinu

Slovačka ne planira da prebaci svoje avione u Ukrajinu, izjavila je portparolka ministarstva odbrane Martina Koval-Kakaščikova.

Ona je rekla da se pitanje prebacivanja aviona u Ukrajinu nikada nije postavljalo, prenosi RIA Novosti.

- Ne možemo da prebacimo (u drugu zemlju) tako važan element zaštite našeg vazdušnog prostora bez adekvatne zamene - istakla je Kovalj-Kakaščikova.

Pres-služba ukrajinske ratne mornarice saopštila je ranije da će joj Bugarska, Poljska i Slovačka prebaciti 70 borbenih aviona MiG-29 i suhoj-25.

Vlasti Poljske i Bugarske već su saopštile da neće prebacivati svoje avione u Ukrajinu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.