VIDE SE MRTVA TELA U KAZAHSTANU? Pucnjava u središtu Almatija, AUTOMOBILI POTPUNO IZREŠETANI
Kazahstan, Foto: Profimedia

užas

VIDE SE MRTVA TELA U KAZAHSTANU? Pucnjava u središtu Almatija, AUTOMOBILI POTPUNO IZREŠETANI

-Red je uspostavljen u svim regionima zemlje i situacija se stabilizovala, izjavio je Abajev.

Objavljeno:

U središtu Almatija na Trgu Republike se nastavlja pucnjava i mogu se videti mrtva tela, javlja izveštač ruske agencije TASS.

Primetni su i automobili izrešetani mecima, a u najmanje dva vozila se nalaze mrtva tela. U prepodnevnim satima je ovaj trg bio poprište sukoba, dok je ostatak grada relativno miran, budući da se samo povremeno čuje pucnjava.

Agencija TASS navodi i da se mnogi demonstranti kreću po gradu u automobilima bez registarskih oznaka. Kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev naredio je danas snagama bezbednosti da pucaju na "teroriste" bez upozorenja.

Zamenik šefa administracije predsednika Dauren Abajev je izjavio da mirovne snage Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) koje su raspoređene u Kazahstan, nisu uključene u vojne operacije usled nemira u zemlji.

-Ovo je mirovna misija. Vojnici ODKB-a nisu uključeni u neprijateljstva i likvidaciju militanata, izjavio je Abajev, dodajući da će mirovne snage braniti vladine kancelarije.

On je rekao da su vladine kancelarije u Almatiju oslobođene od militanata, i da su mnogi militanti ubijeni ili privedeni i identifikovani.

-Red je uspostavljen u svim regionima zemlje i situacija se stabilizovala”, izjavio je Abajev.

Protesti su najpre izbili 2. januara u regionu Mangistau zbog skoka cena goriva, da bi se kasnije proširili na više gradova, uključujući Almati, i prerasli u masovne nerede i pljačke. Do sada je prijavljeno više od 1.000 povređenih, među kojima ima i smrtnih slučajeva. Širom Kazahstana je proglašeno vanredno stanje, koje će trajati do 19. januara.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.