SITUACIJA SE SMIRUJE U KAZAHSTANU NAKON DOLASKA RUSA! Oglasio se i predsednik
Kazahstan, Foto: AP

teroristi

SITUACIJA SE SMIRUJE U KAZAHSTANU NAKON DOLASKA RUSA! Oglasio se i predsednik

Na poziv Tokajeva, Rusija i druge zemlje saveznice juče su poslale vojnu pomoć u Kazahstan

Objavljeno:

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev izjavio je danas da je red u velikoj meri uspostavljen posle nekoliko dana protesta i nemira u toj zemlji."Ustavni poredak je u velikoj meri ponovo uspostavljen u svim oblastima", naveo je šef države u saopštenju, dodajući da će se operacije uspostavljanja javnog reda nastaviti "do potpunog uništenja ekstremista".

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je u neredima ubijeno "26 naoružanih kriminalaca" i ; da ih je 18 ranjeno.

Sve administrativne zgrade su "oslobođene i stavljene pod pojačanu zaštitu", sa 70 kontrolnih punktova širom zemlje, navodi se u saopštenju.

U gradu Almatiju, gde su nemiri bili najžešći, "policija i oružane snage obezbedjuju javni red i zaštitu strateške infrastrukture".

Na poziv Tokajeva, Rusija i druge zemlje saveznice juče su poslale vojnu pomoć u Kazahstan.

Prethodnih dana su desetine hiljada ljudi, od kojih su neki nosili palice i štitove, izašle na ulice. Reč je o najnasilnijim protestima otkako je Kazahstan stekao nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991.

Iako su demonstracije počele kao protest zbog naglog poskupljanja tečnog gasa, obim i naglo širenje nereda ukazuju na veće nezadovoljstvo u zemlji kojom ista partija vlada od sticanja nezavisnosti.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.