SUD U JERUSALIMU DONEO VAŽNU ODLUKU! Zamrzli odluku o rušenju palestinskih kuća
Jerusalim, Foto: Printscreen/Twitter

rešeno je

SUD U JERUSALIMU DONEO VAŽNU ODLUKU! Zamrzli odluku o rušenju palestinskih kuća

Izrael je naredio da se u kvartu Silvan na samom kraju Starog grada u Jerusalimu sruši oko 100 kuća, tvrdeći da su izgradjene nelegalno

Objavljeno:

Sud u Jerusalimu je danas odlučio da na šest meseci zamrzne odluku o rušenju palestinskih kuća u kvartu Silvan u istočnom, anektiranom delu grada.

Advokat Ziad Kavar koji zastupa stanare je ocenio da se to može označiti kao uspeh, ali ne i pobeda, najavivši da će se obratiti stranim diplomatama da izvrše dodatni pritisak na izraelske vlasti.

Izrael je naredio da se u kvartu Silvan na samom kraju Starog grada u Jerusalimu sruši oko 100 kuća, tvrdeći da su izgradjene nelegalno.

U istočnom Jerusalimu koji je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije anektirao, što se smatra nelegalnim na osnovu medjunarodnog prava, živi oko 210.000 Izraelaca. ; U tom delu grada živi takodje više od 300.000 Palestinaca koji teže da to bude prestonica njihove buduće nezavisne države. ; Advokat stanara je izjavio da oni pokušavaju retrokativno da registruju svoje domove, izgradjene bez dozvola jer ih je nemoguće dobiti. ; Izraelske vlasti su planirale da ne mestu na kome se nalaze palestinske kuće bude park posvećen kralju Davidu, koji je tamo, po jevrejskoj tradiciji, pre 3.000 godina osnovao svoj glavni grad. ; Odluka o rušenju je zamrznuta deset dana pošto je Vrhovni sud Izraela odložio presudu u slučaju palestinskih porodica kojima preti iseljavanje iz arapskog kvarta Šeik Džarah u istočnom Jerusalimu, zbog čega je u maju izbilo nasilje koje je preraslo u jedaneastodnevni rat izmedju izraelske vojske i ekstremističkog islamskog Hamasa, vladajućeg u Gazi. ; Izraelska organizacija Ir Amim koja prati širenje naselja za Jevreje u Jerusalimu navela je da iseljavanje u korist jevrejskih naseljenika preti Palestincima u Šeik Džarahu i Silvanu i da bi odatle moglo silom da se iseli čak 1.000 ljudi.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.