Premijer Švedske uprkos vladinim preporukama bio u kupovini!
Premijer Lofven, Foto: EPA

stefan lofven

Premijer Švedske uprkos vladinim preporukama bio u kupovini!

Lofven, koji nije prekršio nijedan zakon, najnoviji je švedski zvaničnik koji se ponašao suprotno preporukama koje je javnosti uputila agencija za javno zdravlje

Objavljeno:

Švedski premijer Stefan Lofven branio je danas svoju posetu tržnom centru, gde je išao da kupi božićni poklon za svoju suprugu, uprkos tome što su vlasti više puta pozivale ljude da izbegavaju tržne centre kako bi zaustavili širenje korona virusa.

Lofven, koji nije prekršio nijedan zakon, najnoviji je švedski zvaničnik koji se ponašao suprotno preporukama koje je javnosti uputila agencija za javno zdravlje, pošto je ranije ove nedelje jedan zvaničnik podneo ostavku nakon izveštaja da je tokom Božića otišao na odmor na Kanarska ostrva.

"Potpuno razumem ako ljudi misle da je moj potez neobičan", rekao je Lofven u intervjuu švedskoj televiziji SVT, prenosi AP.

On je naglasio da poštuje vladine savete i da je znatno smanjio posete prodavnicama i restoranima. Kada je otišao u tržni centar, rekao je, pobrinuo se da održava potrebnu fizičku distancu.

U sredu je Dan Elijason, koji je bio na čelu vladine agencije odgovorne za upravljanje vanrednim situacijama, koja je milionima u švedskoj slala sms poruke pozivajući ih da ne putuju, podneo ostavku nakon što je objavljeno da je tokom praznika otišao na odmor na Kanarska ostrva, gde mu živi ćerka.

Švedska nije ušla u zaključavanje i nije zatvorila preduzeća, već se oslanja na svest stanovnika da imaju građansku dužnost da kontrolišu pandemiju.

Danas je švedski parlament usvojio privremeni zakon o pandemiji korona virusa koji će mu, između ostalog, omogućiti zatvaranje tržnih centara i prodavnica, zaustavljanje javnog prevoza i javnih aktivnosti radi suzbijanja širenja pandemije.

Planirano je da se zakon primenjuje do septembra, navodi agencija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.