AKO EVROPA HITNO NE REAGUJE NA ZAPADNOM BALKANU, IMAĆEMO PROBLEM: Nemački diplomata je objasnio SVE!
Mihael Rot, Foto: Profimedia

MIŠLJENJE

AKO EVROPA HITNO NE REAGUJE NA ZAPADNOM BALKANU, IMAĆEMO PROBLEM: Nemački diplomata je objasnio SVE!

"Pucamo sebi u nogu. Svako dalje oklevanje EU shvatiće se kao slabost u svetu u kojem jačaju autoritarni a demokratija se sve više potiskuje", rekao je Rot

Objavljeno: 02.01.2021. 08:41h
  • 1

Ako Evropska unija ostavi vakuum na Zapadnom Balkanu, u taj vakuum će iz geostrateških razloga uleteti druge sile koje ne dele demokratske vrednosti EU, ocenio je državni sekretar za Evropu u ministarstvu spoljnih poslova Nemačke, Mihael Rot.

Dodaje da ako EU ne održi reč i zbog toga ojačaju nacionalističke i populističke snage u regionu, onda će to imati posledice po bezbednost i stabilnost EU.

"Pucamo sebi u nogu. Svako dalje oklevanje EU shvatiće se kao slabost u svetu u kojem jačaju autoritarni a demokratija se sve više potiskuje", rekao je Rot.

Handelsblat napominje da se sile poput Rusije, Kine i Turske interesuju za region, a da u Briselu i Berlinu strahuju da bi politički i ekonomski interesi sila izvan EU mogli još više da uspore ionako dug put do veće vladavine prava, demokratije i prekogranične saradnje.

Rot ne krije da je razočaran što tokom nemačkog predsedavanja EU nije bilo pomaka u evrointegracijama na Zapadnom Balkanu.

"Hitno nam trebaju pozitivni signali za Zapadni Balkan. U igri nije ništa manje do naša verodostojnost", rekao je Rot i dodao: "Moramo da se aktiviramo. Jer mir, regionalna stabilnost na Zapadnom Balkanu su od ključnog strateškog značaja za celu Evropu i za neposredno susedstvo", Uveren je da će EU tokom predsedavanja Portugalije u prvoj polovini godine napraviti nove korake i konačno održati prve međuvladine konferencije sa Severnom Makedonijom i Albanijom koje su više puta odlagane.

"Portugalija je svesna značaja Balkana za stabilnost cele Evrope. Verujem da će Portugalija unaprediti proces pristupanja", rekao je Rot.

Nemački političar smatra i da mladi napuštaju region jer ne vide perspektivu ocenjujući da je to tragedija za balkanske zemlje kojima, dodaje, već danas fale lekari, medicinske sestre, stručnjaci i inženjeri.

Podseća da je EU pomogla balkanskim zemljama sa 3,3 milijarde evra u borbi protiv pandemije korona virusa, kao i da je najavljen investicioni paket vredan devet milijardi evra. Takođe, kad je reč o vakcinama Zapadni Balkan može da se osloni na evropsku solidarnost, kaže Rot.

Ipak, ta velika solidarnost i podrška Evropske unije nisu uvek primećeni.

"EU mora da bude prisutnija u emocitivnoj percepciji ljudi i to ne zato da bismo sebe tapšali po ramenu. Konačno, Evropa mora da se sama nametne u sistemskoj konkurenciji sa autoritarnim silama koje će se u protivnom usidriti usred Evrope", zaključio je Rot.

Bonus video:

(Espreso.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media