Putin potpisao sebi i drugima doživotni imunitet i još niz NEVEROVATNIH zakona: “Unazadio” demokratiju!
Putin, Foto: printscreen

ruski predsednik vladimir putin

Putin potpisao sebi i drugima doživotni imunitet i još niz NEVEROVATNIH zakona: “Unazadio” demokratiju!

U susret novoj godini ruski predsednik Vladimir Putin stigao je da potpiše oko 100 novih zakona, od kojih su neki podigli veliku prašinu

Objavljeno:

Кao rezultat, 2021. biće ažurirana pravila koja regulišu sve, od nevladinih organizacija i protesta, preko ruskog Interneta i više. Ovo su samo neka od njih, prenosi Blic.

Novi zakon je proširio listu pojedinaca i grupa koje mogu biti označene kao “strani agenti” i predočio nove restrikcije, registraciju i obavezno podnošenje izveštaja, kao i obaveze medija da u svojim izveštavanjima kada spominju pojedince ili grupe sa lista navedu njihov status.

Novi zakon kaže da pojedinci, uključujući i strane novinare, koji su povezani sa ruskom politikom ili sakupljaju materijale u vezi sa pitanjima odbrane ili nacionalne sigurnosti Rusije, moraju biti stavljeni na listu stranih agenata.

Takođe se kaže da će pojedincima koji su označeni kao “strani agenti” biti zabranjeno da rade u državnoj službi, zakon ih prisiljava da svoja pisma upućena vlastima i drugi materijal obežavaju oznakom “strani agent”.

Za ovaj zakon su aktivisti za ljudska prava i opozicija rekli da unazađuje demokratske procese.

Putin je 30. decembra potpisao niz zakona čiji je cilj ograničavanje rada glavnih američkih društvenih mreža.

Roskomnadzor, ruska Federalna služba za nadzor komunikacija, informacionih tehnologija i masovnih medija, ovlašćen je da u potpunosti ili delimično blokira pristup veb lokacijama koje “diskriminišu“ ruske medije, kao deo Putinove kampanje za povećanje ruskog “suvereniteta nad Internetom”m Autori koji stoje iza zakona rekli su da je upućen stranim društvenim mrežama, ali bi mogao da utiče i na ruske kompanije.

Tviter je označio neke ruske medije kao “medije bliske državi”, a taj potez zvanična Moskva smatra uvredljivim. Oni koji podržavaju novi zakon žale se na predrasude koje se mogu naći na Fejsbuku, Tviteru i Jutjubu.

Takođe, novi zakoni omogućiće uvođenje dvogodišnje zatvorske kazne zbog klevete na društvenim mrežama i novih propisa, kojima se zabranjuje finansiranje protesta takozvanih stranih agenata.

Organizatorima protesta ubuduće je zabranjeno da primaju novac iz inostranstva. Drugi zakon zabranio je novinarima koji pokrivaju demonstracije da se ponašaju kao obični učesnici skupa, na primer, kampanjom ili distribucijom letaka. Zakon takođe zabranjuje organizovanje mitinga u blizini zgrada hitnih službi.

Putin je potpisao i novi zakon koji bivšim ruskim predsednicima daje doživotni imunitet, a ne samo tokom mandata.

U zakonu se navodi da nijedan bivši ruski predsednik “ne može krivično ili upravno da bude gonjen”. Policija neće moći da hapsi i ispituje bivše predsednike niti da pretresa njihove domove. Prethodna verzija toog zakona je bivšim ruskim predsednicima nudila imunitet samo za dela počinjena tokom mandata.

Novim zakonom će bivšim predsednicima biti omogućeno da imaju mesto u Gornjem domu parlamenta, koje takodje nudi imunitet.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.