VAŽNO DA ZNATE, studija pokazala DODATNE NEVOLJE zbog zatvaranja: KORONA dugotrajno tera u NESANICU i u OVU BOLEST
Italija za vreme korone, Foto: EPA/Tina Romano

italija

VAŽNO DA ZNATE, studija pokazala DODATNE NEVOLJE zbog zatvaranja: KORONA dugotrajno tera u NESANICU i u OVU BOLEST

Danas je broj takvih stanja udvostručen i stručnjaci ozbiljno upozoravaju i pozivaju da se ne zapostavljaju ovi slučajevi jer su posledice na dugi period ogromne

Objavljeno:

Ozbiljna situacija u Italiji u vreme epidemije ima velike i ozbiljne posledice i po mentalno zdravlje, ne samo za one koji su već imali psihičke poremećaje i koji su u većem broju doživeli pogoršanje stanja, nego i za osobe koje do sada nisu imale psihičke tegobe.

Univerzitet "Tor Vergata" u Rimu bavio se istraživanjem teških oboljenja ali i povećanjem slučajeva sa mentalnim poremećajima i došao do podataka da je među 18.000 ispitanika njih 37 procenata pokazalo posttraumatske simptome stresa, depresiju, ozbiljnu uznemirenost, nesanicu...

Osobe koje su patile ranije od ovakvih oboljenja doživele su pogoršanje kojem se dodaje posttraumatski stres. Uznemirenost donosi smanjenje kapaciteta za prilagođavanje novoj situaciji i ako se ne leči odmah može uveliko doneti depresivnost.

- Pandemija kako u prvom talasu, a još više u drugom, predstavlja veoma snažnu traumu, trajnu i tešku - upozorava Paolo Đirardi, profesor psihijatrije Univerziteta "La Sapijenca" u Rimu, objašnjavajući da nejasnoće povezane sa epidemijom, izolacija, promena svakodnevnih navika i svega ovoga što živimo doprineli su da se izmeni emotivno stanje i ovakvi uslovi u dugom periodu nalažu nam da se adaptiramo odnosno pronađemo jednu novu ravnotežu.

Potrebni su čitavi timovi multidsciplinarnih stručnjaka u susretu sa ovim problemom a mesta u strukturama "Neomezije" (institucija za specijalizivanu terapiju mentalnog zdravlja) ima samo 725 u osam italijanskih regiona, gde rade specijalisti i eksperti za dijagnostiku i lečenje najvećih i najkompleksnijih psihijatrijskih patologija.

Danas je broj takvih stanja udvostručen i stručnjaci ozbiljno upozoravaju i pozivaju da se ne zapostavljaju ovi slučajevi jer su posledice na dugi period ogromne.

Oni ističu da je neophodno odmah usvojiti instrumente za prepoznavanje takvih osoba, kako bi se moglo preventivno delovati čim se uoče prvi simtomi i omogućiti efikasno lečenje.

Bonus video:

(espreso.co.rs/novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.