MILO ĐUKANOVIĆ PROGOVORIO O LUSTRACIJI: Ovo morate da čujete!
Milo Đukanović, Foto: Printscreen

poreklo imovine

MILO ĐUKANOVIĆ PROGOVORIO O LUSTRACIJI: Ovo morate da čujete!

"Dugo je bilo to prethodno vreme, i ono je sigurno porodilo mnoge frustracije, nezadovoljstva, animozitete, a onda se lako zapadne u jedan kriticizam koji nije utemeljen na činjenicama", pojasnio je Đukanović

Objavljeno:

Crnogorski predsednik Milo Đukanović je danas izjavio da očekuje korektnu kohabitaciju sa budućom vladom i da ne vidi nikakvu opasnost od najvljenog donošenja Zakona o lustraciji i poreklu imovine.

"Neću imati nikakav problem da obezbedim svojim korektnim ustavnim funkcionisanjem, nesmetan prostor za funkcionisanje izvršne vlasti. Ubedjen sam da će i nova vlada poštovati Ustav i doprinositi uspešnoj kohabitaciji. Ja verujem da će Crna Gora nakon ovog iskustva izaći kao još jedna zrelija demokratija nego što je danas", kazao je Đukanović novinarima u Skupštini.

On je rekao da nije sklon da na bazi prvog slušanja mandatarovog ekspozea sudi o kvalitetu politike koju je nova vlada pripremila za svoje delovanje ali i dodao da mu je prvi utisak da je ekspoze mandatara Zdravka Krivokapića zasnovan na predrasudama, koje su njegovi autori formirali o nekom prethodnom vremenu.

Po njegovim rečima, to nikada nije dobro polazište.

"Dugo je bilo to prethodno vreme, i ono je sigurno porodilo mnoge frustracije, nezadovoljstva, animozitete, a onda se lako zapadne u jedan kriticizam koji nije utemeljen na činjenicama", pojasnio je Đukanović.

Zato bi, smatra on, bilo mnogo mudrije sačekati sa kritikama nakon što se upoznaju sa onim što je stvarno stanje u izvršnoj vlasti, resorima i učincima.

"Tako bi se bolje izbjgle kontradiktornosti kojima je obilovalo to izlaganje", dodao je Đukanović.

Komentarišući najavljeno donošenja zakona o lustraciji i poreklu imovine, Djukanović je saopštio da ne misli da to predstavlja nikakav bauk.

"Želim da vas uverim da ni ja, ni bilo ko u DPS-u ne vidi nikakvu opasnost od toga. Radili smo sve vreme u uverenju da radimo za dobro Crne Gore da poštujemo Ustav i zakone. Ne trebaju nam nikakvi zakoni, ni izostanak zakona da bi se štitili od posledica našeg rada, od posledica našeg rada štiti nas naš rad", naveo je Đukanović i dodao da sve zakone treba doneti u skladu sa ustavom i onim što su prave norme EU.

Na pitanje da li će ostati predsednik DPS-a posle vanrednog kongresa, odgovorio je "o tom, potom".

"Proces je u toku, bilo bi naopako da danas već znamo ko je glavni kandidat za predsednika, ili za potpredsednika, mislim da ima još dosta posla koji treba da obavimo prethodno, pa ćemo onda u završnoj fazi ozbiljno razgovarati o tome ko će biti na kojoj poziciji u stranci", naveo je Đukanović.

Kazao je i da se intenzivno radi na pripremi vanrednog Kongresa DPS-a jer "cilj je da povratimo deo onog poverenja koje nismo dobili 30. avgusta", naveo je predsednik države i DPS-a.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.