OVO JE LEPŠI NAČIN DA IM DAJU OTKAZ? Građane sve više šalju na PRINUDNI ODMOR!
Velika Britanija, Foto: EPA / HANNAH MCKAY

novi problemi u BRITANIJI

OVO JE LEPŠI NAČIN DA IM DAJU OTKAZ? Građane sve više šalju na PRINUDNI ODMOR!

Na prinudnim odmorima 15% radnika u VB, najviše od juna

Objavljeno:

Udeo britanskih radnika koji su na prinudnim odmorima skočio je na najviši nivo od kraja juna nakon uvođenja privremenih četvoronedeljnih mera zatvaranja širom Engleske zbog drugog talasa epidemije koronavirusa, pokazuju današnje zvanične brojke.

Preduzeća su izvestila da je u proseku 15 posto zaposlenih bilo na prinudnim odmorima između 2. i 15. novembra, u odnosu na 9,0 procenata iz prethodnog izveštaja koji je pokrivao drugu polovinu oktobra, saopštio je Nacionalni zavod za statistiku (ONS), prenosi Rojters.

Britanska vlada je uvela četvoronedeljno zaključavanje 5. novembra, zatvorivši restorane, pabove, prodavnice neegzistencijalne robe i veliki broj drugih preduzeća.

Ministar finansija Riši Sunak nameravao je da ukine program subvencija za očuvanje radnih mesta krajem oktobra, ali ga je drugi talas Kovida primorao da ga produži do kraja marta.

Na vrhuncu pandemije u maju, ovim programom je bilo podržano 8,9 miliona radnih mesta, ili gotovo trećina svih zaposlenih u Britaniji, i on je najskuplji deo britanskog korona paketa ekonomske podrške. Taj program je do sada koštao 43 milijarde funti (57 milijardi dolara).

Britanska Kancelarija za budžetsku odgovornost (OBR) procenila je u sredu da će u novembru udeo radnika na prinudnim odmorima porasti na 21 posto radne snage zbog blokada u Engleskoj i drugim delovima Ujedinjenog Kraljevstva, pre nego što se spusti na 12 procenata početkom 2021, kad se ublaže ograničenja.

Bez programa zaštite radnih mesta, Britanija bi zabeležila znatno veći rast stope nezaposlenosti od maksimuma predviđenog za sledeću godinu od 7,5 procenata, naveo je OBR.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.