KRIVOKAPIĆ MUDRO ĆUTI I POMERA ROKOVE: Nova Vlada Crne Gore neće biti stabilna
Zdravko Krivokapić, Foto: Printscreen

VLADA CRNE GORE

KRIVOKAPIĆ MUDRO ĆUTI I POMERA ROKOVE: Nova Vlada Crne Gore neće biti stabilna

Nova vlada nakon 30 godina vlasti DPS-a imaće mnogo izazova

Objavljeno:

Nova vlada Crne Gore čeka se već više od dva meseca iako ju je pobednička većina slavodobitno najavila još u noći nakon izborne pobede. Kako vreme odmiče, sve je jasnije da nova vlada neće biti stabilna i da će trajati najduže do predsedničkih izbora 2022. godine.

Proces formiranja nove izvršne vlasti prošao je put od euforičnih najava do letargične tišine praćene pokojim trvenjem unutar pobedničkih koalicija, pre svega unutar liste "Za budućnost Crne Gore".

Tako je prethodnih dana lider "Pokreta za promjene" Nebojša Medojević izneo niz, najblaže rečeno, zamerki na račun nove vlade koju pravi mandatar Zdravko Krivokapić. Od toga da će u njoj biti i bivši članovi DPS-a Mila Đukanovića, poput Milana Markovića, do toga da će to biti, kako je rekao, autokratska, nedemokratska i vlada kontinuiteta koja će "odgovarati samo mandataru, ali ne i biračima".

S druge strane, Krivokapić za sada mudro ćuti, ali i pomera rokove za formiranje nove, ekspertske vlade. Podsećanja radi, ranije je najavio da će objaviti imena ministara do 8. novembra, ali je to učinio nešto ranije, juče, saopštivši imena ljudi, po njegovom sudu eksperata, koji bi Crnu Goru mogli da povedu napred.

A da li će oni proći "filter" njegovih koalicionih partnera, videće se narednih dana.

Programski direktor “Cesida” Ivo Čolović ističe za “Blic” da bi vlada u Crnoj Gori morala da se formira što pre, umesto što se suočava sa sumnjama koje mogu da je učine još nestabilnijom.

- Nova vlada nakon 30 godina vlasti DPS-a imaće mnogo izazova. Pre svega, pandemija Covid-19 dostiže vrhunac u ovoj zemlji, a ekonomija je na tankom ledu posle neuspešne turističke sezone zbog korone. Zato je bitno da Crna Gora što pre dobije novu vladu, međutim, poslednje izjave pojedinih lidera ne idu tome u prilog. Umesto da se preuzme nova vlast i počne rešavanje afera u kojima je učestvovao i DPS, stavlja se akcenat na sukobe unutar većine. Već sada je jasno da nova vlada neće biti dugog veka, odnosno da će trajati najduže do predsedničkih izbora 2020. godine - smatra Čolović.

Kako kaže, proces formiranja vlade ne može se odvojiti od izbornog procesa.

- Na izborima je bilo potrebno da se pojave novi ljudi kako bi se istrošeni lideri sklonili ispred očiju javnosti. Jedan od njih je i mandatar Zdravko Krivokapić, koga je narod video kao zastupnika svojih interesa. Dokaz za to jeste i činjenica da je kao prvo ime na listi koalicije predvođene DF-om uspeo da ih podigne za više od 10 procenata u odnosu na izbore 2016. Naravno, ne treba zanemariti ni ulogu, ni infrastrukturu DF-a duž cele Crne Gore, ali jasno je da su za pobedu bili potrebni novi ljudi. Krivokapić je svojim imenom i biografijom bez mrlje zaslužio poverenje i ulogu mandatara. Međutim, svako dalje odugovlačenje u vezi sa izborom ministara je nepotrebno jer vlada sigurno neće trajati četiri godine. Kompromis će svima ići u prilog ako se pokažu kao konstruktivan partner u novoj vladi koja brine o interesima građana - podvlači Čolović.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, pak, ne smatra da će se vlada Crne Gore formirati narednih dana.

- Mislim da neće napraviti vladu pre kraja zakonskog roka, a to znači pre kraja novembra. Treba imati u vidu da pobedničke koalicije imaju minimalnu većinu od svega 41 poslanika. To znači da ne mogu izglasati čak ni budžet, kao niti jedan sistemski zakon za koji je potrebna dvotrećinska većina. Dakle, vlada će biti i te kako zavisna od drugih. I zato bi bilo dobro da privuče manjine i SDP Ranka Krivokapića, odnosno socijaliste Ivana Brajovića - apostrofira za "Blic" Janjić.

Mandatar Krivokapić zasad se pokazao kao izuzetno pragmatičan, tvrdi naš sagovornik.

- On je postao moderator uticaja pojedinih igrača i ključni čovek u smirivanju euforije kod pobednilkih koalicija čiji su pojedini članovi najavljivali da će Milo Đukanović otići u zatvor. Uspeo je da ubedi DF da proguta gorku pilulu i podrži manjinsku vladu iz parlamenta, ne upada u sukobe i ostvaruje ono što se najviše može u ovim uslovima. Ne želi proruske ljude u vladi. Ne pripada političarima, ali je vrlo pragmatičan. Svakako u Crnoj Gori neće biti demonstracija, s tim što mislim da će nova vlada biti oročena do 200 ili najviše godinu dana, odnosno do predsedničkih izbora. Što ne treba gledati kao neuspeh jer će ova vlada označiti početak promene vlasti - kaže Janjić.

Odugovlačenje naruku Đukanoviću

Svako dalje odugovlačenje u formiranju nove vlade ide naruku DPS-a Mila Đukanovića, podvlači programski direktor "Cesida" Ivo Čolović.

- Đukanović se pokazao kao ozbiljan i iskusan političar jer se sve vreme drži po strani. Nije ušao u zamku sukoba. Uspeo je da zadrži ljude u svojoj stranci. S druge strane, od najava da će se nova vlada formirati do kraja oktobra ušli smo u novembar, a i dalje se još ne zna ni da li će svi ministri biti eksperti ili će i među njima biti političara - naglašava Čolović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.