EVROPA NE PAMTI OVAKAV DAN: Mnoge države prijavile REKORDNE BROJEVE, Srbija je u VATRENOM OBRUČU
Koronavirus / Ilustracija, Foto: EPA/JAMES ROSS

KORONA SE NE SMIRUJE

EVROPA NE PAMTI OVAKAV DAN: Mnoge države prijavile REKORDNE BROJEVE, Srbija je u VATRENOM OBRUČU

Dovoljno je pogledati brojke da bi se shvatilo koliko je situacija alarmantna. Posebno zabrinjava to što drugi talas ili treći pik prvog talasa, kako god ga nazivali, zvanično još nije počeo. I dalje se ne zna šta će se desiti kada se sretnu korona i sezonski grip

Objavljeno:

Još jedan dan borbe protiv korona virusa doneo je Evropi novi neslavni i neslužbeni rekord - ovo je vrlo verovatno od početka pandemije bio dan u kome je najveći broj zemalja na Starom kontinentu prijavio najviše novozaraženih.

Dovoljno je pogledati brojke da bi se shvatilo koliko je situacija alarmantna. Posebno zabrinjava to što drugi talas ili treći pik prvog talasa, kako god ga nazivali, zvanično još nije počeo. I dalje se ne zna šta će se desiti kada se sretnu korona i sezonski grip.

Srbija u vatrenom obruču

U regionu raste broj slučajeva kovida-19, a rekordni brojevi beleže se u skoro svim zemljama u okruženju.

U Sloveniji je u prethodnih 24 časa registrovano 387 slučajeva korona virusa, što je novi rekord od početka epidemije u toj zemlji, a testirano je 3.665 osoba. Prvi put stopa pozitivnih slučajeva viša je od 10 procenata, a za poslednja 24 sata preminula je jedna osoba, čime je ukupan broj preminulih porastao na 160. U Sloveniji je zabeležen i rekordan broj hospitalizovanih pacijenata - 131.

U Hrvatskoj je zabeležen takođe rekordan broj slučajeva, čak 542, što je najviše od početka pandemije, a na osnovu urađenih 5.939 testova. Na bolničkom lečenju nalazi se 361 pacijenta od kojih je 27 na respiratorima.

foto: EPA/Sergei Ilnitsky

U BiH su takođe potvrđena rekordna 453 slučaja u jednom danu, na osnovu 2.288 testova. Od tog broja u Federaciji BiH je potvreno 296, a u Republici Srpskoj 155 pozitivnih slučajeva.

Sve veći broj obolelih je i u Mađarskoj gde je za poslednja 24 sata virus otkriven kod 932 osobe, dok je preminula 21 osoba, što je najviše preminulih u jednom danu od početka pandemije.

Takođe, u Rumuniji, koja je od početka pandemije bila prva u regionu po broju slučajeva, raste broj zaraženih, a u jednom danu prijavljeno je rekordnih novih 3.130 slučajeva. U toj zemlji obavlja se i najveći broj testiranja, pa je u poslednjih 24 sata testirano 31.191 osoba, ukupno dva miliona i 598.262.

U Bugarskoj je u poslednjih 24 sata registrovan rekordan broj novih slučajeva korona virusa - 437, a preminulo je još 11 osoba. Od početka pandemije u toj zemlji potvrđeno je 22.743 slučajeva kovida uključujući 873 smrtna slučaja.

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče saopštio je da je danas u zemlji registrovano rekordnih 364 novozaraženih virusom korona. Kako je naveo, u prethodnih nekoliko dana u Severnoj Makedoniji broj zaraženih kretao se u proseku oko 200.

Centar i istok Evrope na udaru

Osim u regionu, raste i broj pacijenata u brojnim evropskim zemljama, posebno onim u centralnom i istočnom delu kontinenta.

Rekordan porast broja novozaraženih danas su prijavile:

foto: EPA-EFE/JESUS DIGES, Ilustracija

- Austrija 1.209

- Slovačka 1.037

- Češka 5.335

- Ukrajina 5.397

- Poljska 4.280

Kritično i na zapadu

Korona se ponovo masovno širi u Nemačkoj. Broj novih infekcija korona virusom u jednom jednom danu popeo se za 4.058. To je 1.230 više nego u sredu, kada je prijavljeno 2.828 novih infekcija, a veći broj novozaraženih zabeležen je samo u prvoj nedelji aprila.

foto: EPA/Sergei Ilnitsky

Francuska je sinoć dostigla dnevni maksimum – 18.746 novih infekcija u roku od 24 sata. Prethodna najviša vrednost od 16.972 novih slučajeva znatno je premašena prošlog vikenda.

Broj novozaraženih od korona virusa u proteklih 24 časa u Holandiji porastao je za rekordnih više od 5.800 slučajeva.

U Portugaliji je u poslednja 24 sata registrovano više od 1.000 novih slučajeva korona virusa, prvi put od aprila. Prema podacima zdravstvenih službi, u proteklom danu potvrđeno je 1.278 novozaraženih, a preminulo je 10 osoba.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.